Ünnepélyes megemlékezés Reményik Sándorról és Essig Józsefről

Reményik 2023

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a STARS Galéria közös szervezésében, augusztus 30-án, szerdán délután 5 órakor, a Házsongárdi temetőben méltó és megható ünnepi megemlékezést tartottak, hogy tisztelegjenek a két jelentős személyiség, Reményik Sándor és Essig József életműve előtt. 

Az eseményen jelen volt Széman Péter, az EMKE elnöke, aki szívhez szóló köszöntőjében méltatta mindkét kivételes személyiséget, és kiemelte az általuk hagyott örökség fontosságát az erdélyi magyar kultúrában. Ezt követte Kerékgyártó Imola evangélikus-lutheránus lelkész áhítata.

A rendezvény csúcspontjaként Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház elismert színművésze vehette át a Reményik-emlékplakettet. A megemlékezés ünnepélyes zárásaként a közönség különleges műsorral találkozott: Albert Júlia színművész és Szőcs Judit, az RMPSZ volt alelnöke megható előadásukkal méltóképpen emelték az alkalom színvonalát.

A megemlékezésre többen összegyűltek, hogy részesei legyenek ennek a különleges alkalomnak, és közösen emlékezzenek meg Reményik Sándorról és Essig Józsefről. Az EMKE és a STARS Galéria az esemény előkészítésében és lebonyolításában kifejtett összefogásával arra hívta fel a figyelmet, hogy az ő életművük továbbra is él bennünk és formálja a kultúránkat.

Az EMKE és a STARS Galéria a jövőben is számos hasonló rendezvényt tervez, hogy továbbvigyék az Essig József által indított sorozat örökségét, és méltó módon folytassák azt. A közösség összetartása és a kultúra ápolása továbbra is kiemelt fontosságú marad a szervezetek számára.

Fénykép szerzője Horváth László.