SAJTÓVISSZHANG

Orth Éva operaénekes: a színpad volt az életem

Régi operaelőadások és a régi Szamos-parti város hangulatai elevenedtek meg a Prospero-páholyban szerdán este: a páholy idei első vendégével, Orth Éva operaénekessel a rendezvénysorozat ötletgazdája, Demény Péter író beszélgetett a Györkös-emlékházban.
Szabadság, 2023. február 4.

Utazás a lepkék birodalmába Vizauer Csabával

A Györkös Mányi Albert Emlékház beszélgetéssorozata, a Nyitott szemmel újabb állomásának vendége ezúttal Vizauer Csaba „lepkész” volt: az Ománba és Ecuadorba is eljutott terepbiológus nemcsak külföldi beszámolói miatt volt izgalmas, hanem azért is, mert tisztább képet kaptunk a romániai lepkepopulációk változásáról és a természetvédelmi területek kialakulásáról is.
Maszol.ro, 2023. január 28.

Kórushangverseny Szamosújváron

Örvendetes, hogy Szamosújváron egyre gyakrabban szerveznek koncer
Szabadság, 2023. 01. 25.

Minden, ami magyar és ami a magyart magyarrá teszi: a Himnusz

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás — hangzott Szatmárcsekén a magyar kultúra, s egyben a Himnusz 200. „születésnapján”. Az ünnepségen hagyományosan a határon túli szatmáriak is részt vettek.
frissujsag.ro, 2023. jan. 22.

Kórushangverseny a magyar kultúra napja alkalmából

A többéves hagyományhoz visszatérve kórushangversenyt szervezett a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD), az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Kolozsvár-Törökvágási Református Egyházközség január 21-én, szombat délután a Donát úti református templomban.
Szabadság, 2023. 01. 22.

Györkös Mányi Albert centenáriumi kiállítása a Megyeháza Galériában

Nyolcadik állomásához érkezett a Györkös Mányi Albert életművét bemutató kiállítás: a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi tárlatok után tavaly év végén Székelyudvarhelyen láthatta a közönség a művész hagyatékából válogatott tárlatot, tegnap Csíkszeredában, a Megyehá
Hargita Népe, 2023. január 19.

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Satu Mare

În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – filiala Satu Mare (U.Z.P.R.), Colegiul Naţional „Mihai Emin
Informatia Zilei, 2023.01.15.

Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékeznek a doni áldozatokról

Kolozsvárt és Marosvásárhelyen is megemlékezést szervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 80. évfordulóján. 
kronikaonline.ro, 2023. jan. 11.

Születésnapján emlékeztek a magyar költészet egyik legnagyobb alakjára Marosvásárhelyen

A kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándorra emlékeztek az év első napján Marosvásárhelyen.
kronikaonline.ro, 2023. jan. 1