Magyar nyelv és szórvány napja a Versszombat + őszi Könyvturi keretében

„Az ifjúság a jövő!” (Deme László)

Az idei évben a Garabonciások csapattal és a Georgius Aranka Társasággal is társultunk a magyar nyelv és szórvány napja megünneplésére. Természetesen az EMKISZ és a Könyvturi továbbra is partnerünk.

Versszombat + őszi Könyvturi 2022

A Georgius Aranka Társaság a kolozsvári anyanyelvi mozgalom bölcsője, Ifjúsági Tagozata már évek óta szervezi minden tanáv őszén az évnyitó találkozót, ahol a tagság, valamint az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Társaság és az ifjak munkájába, és elmondhatják eredményeiket, terveiket.

Ez évben egy 3 fős csapat, a Garabonciások pályázott a Com’ON Cluj részvételi projektjére egy verses programmal, ami jól kiegészíti a délelőtti tanácskozást, lehetőséget adva a verskedvelőknek, hogy bekapcsolódhassanak a programba.

Természetesen nem marad el a már megszokott Őszi Könyvturi sem, valamint az EMKISZ-ből önállósult Ampelopsis versszínház egy igencsak rímhányó előadással készül.

Az EMKE kiemelten fontosnak tartja a fiatalok támogatását, valamint azt, hogy az egy cél érdekében, azonos célcsoporttal létrejövő programokat ne párhuzamosan, egymás mellett, hanem együtt szervezzük. Ezért ebben az évben nem szervez külön eseményt a magyar nyelv és szórvány napjára, hanem csatlakozik a Versszombathoz.

A részletes program alább olvasható, valamint a Facebook-eseménynél követhető.

 

Egy Com’ON Kolozsváros projekt keretében néhány fiatal verskedvelő összeállt, és megteremtették a versszombat koncepcióját, amely által a magyar verskultúrát szeretnék népszerűsíteni kincses városunkban (főként a fiatalok, de amúgy minden korosztály körében), valamint a verseket, irodalmat kedvelő közösség építéséhez szeretnének kicsit hozzájárulni. A szombati programsorozat tulajdonképpen egy kollaborálás több kolozsvári egyesület között, mint például az EMKISZ-t, a Georgius Aranka Társaságot, az EMKE-t, valamint az Ampelopsis versszínházat is, melynek néhány tagja egy komikus Romhányi József-versösszeállítással fogja megörvendeztetni a közösséget. Egy ilyen irodalomrajongóktól nyüzsgő rendezvényről nem maradhat el a Könyvturi sem, mely egész nap várja az érdeklődőket. Lesz emellett közös versmondás, szobanövénykékre lehet beváltani versidézeteket, lehetőség nyílik sok minőségi beszélgetésre és közös társasjátékozásra egy forró tea kortyolgatása mellett.

Amivel várunk:

10:00–18:00 Őszi Könyvturi
11:00 A Georgius Aranka Társaság Ifjúsági Tagozatának őszi találkozója (zárt esemény)
14:00–18:00 Burjánzó költészet – örökbefogadható növénykék versidézetért cserébe
15:00 Szamárfül – verses mekegés Romhányival és az Ampelopsissal (versszínházi előadás)
16:00 Közösségi versmondás
16:00–18:00 Társasjátékozás

Amit hozhatsz:

  • kedvenc versrészlete(ke)t (fejben, cédulán, vagy telefonon),
  • növénypalántát (ha sok van és szívesen cserélnél),
  • egy-két verset (megosztani a többiekkel),
  • szatyro(ka)t (az újonnan vadászott könyveknek),
  • saját bögrét (teának, a könnyű beazonosítás és környezettudatosság érdekében)

Inițiativa face parte din procesul participativ Com’ON Cluj-Napoca.