EMKE elismerő oklevelek átadása Nagyváradon

Az 1885-ben Kolozsváron létrehozott és megszakításokkal máig működő Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a magyarság egyik legpatinásabb és egyik legelismertebb civil szervezete, amely évente 12 szakmai díjat, illetve életmű díjat adományoz. Ezeken kívül az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Országos Elnöksége a hagyományoknak megfelelően évente elismerő okleveleket adományoz területi szinten is, azoknak, akik az előző évben teljesítményükkel országos figyelmet érdemelnek. Az EMKE jelszavához híven: Ki a köznek él, annak élni érdemes.” az oklevelet azok kapják, akik magyar közösségünk számára kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki.

Javaslatomra, a tavaly 20 éves Nagyvárad Táncegyüttes kapott elismerő díszoklevelet. Az oklevél átadására a nagyváradi Szigligeti Társulat évadzárója és díjátadó gálája keretében került sor, 2023. június 18-án a nagyváradi Színházban, telt ház előtt.  A Nagyvárad Táncegyüttest 2002 februárjában a nagyváradi Filharmónia keretében hozta létre a Bihar megyei önkormányzat, a magyar intézményépítés szép példájaként. Nem célunk felsorolni mindazt, amit Nagyvárad Táncegyüttes tett a két évtized alatt, mint a Partium egyetlen hivatásos népi és kortárstánc társulata, de az tény, hogy az utóbbi években jelentős fejlődést mutatott. A rövid indoklás szerint az elismerést: „a partiumi és nagyváradi művészeti, kulturális és közművelődési élet érdekében végzett két évtizedes kiemelkedő tevékenységéért” kapta. Gratulálok az kiváló munkához és sok sikert kívánok a következő 20 évben is!

nagyvaradtancegyuttes

    

A tavalyi évfordulóra való tekintettel az EMKE Országos Elnökség másik elismerő oklevelét javaslatomra az idén a nagyváradi Szent László Egyesület kapta. A 2011-ben létrehozott Szent László Egyesület egyike, városunk és a térség jelentős civil szervezeteinek, hosszú lenne felsorolni azt a sokrétű tevékenységet, amelyet az Egyesület kifejtett megalapítása óta, de ami miatt főleg elismerés illeti, az a Szent László Napok 10 alkalommal való megszervezése és lebonyolítása volt.  Nagyváradon 2013 óta, szervezik meg minden év június második felében, a városalapító lovagkirályunk ünnepéhez kötődően (június 27.) tartalmas kulturális és közösségépítő rendezvényt, az értékőrzés és a hagyománytisztelet jegyében. Az egyhetes rendezvénysorozat mára nem csak a térség, de az egész magyarság egyik legnagyobb nyári kulturális eseményévé nőte ki magát. A díszoklevél átadására a 2023-as 11. Szent László Napok nyitógálája keretében került sor, 2023. június 19-én a nagyváradi Színházban, telt ház előtt. A rövid indoklás szerint az elismerést: „A nagyváradi Szent László Napok 10 alkalommal való megszervezéséért, a partiumi és nagyváradi közművelődési élet és a hagyományőrzés érdekében végzett elkötelezett munkájáért” kapta. Gratulálok az elvégzett munkához a 10 Szent László Napok során és további sikeres tevékenységet és sikeres Szent László Napokat kívánok a következő évtizedekben.

varadszentlaszloegyesulet

Dr. Fleisz János, az EMKE Partium régióért felelős alelnöke