EMKE-borklub | Nagy Vince (Etyek-Buda) és ifj. Vida Péter (Szekszárd)

Borklub tandem

Időpont: 2022. november 9., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
 (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Kötelező bejelentkezés november 7-éig itt: komedias@gmail.com
***

Kettőt egy csapásra! Borbemutató tandem!
Etyeki Kúria – Vida Borbirtok!!!

Nem adatik meg gyakran, hogy kóstolóinkon párban mutatkozhasson meg két kiemelkedő borászat. Lám, most ennek is eljött az ideje! A két pince kiváló együttműködéséhez tartozik, hogy szívesen mutatkoznak meg együtt, ezáltal nekünk is lehetőséget adva, hogy összehasonlíthassuk két, adottságaiban igencsak eltérő vidék borait. Lehet, hogy kóstoltunk már kiváló frissességű borokat a mészköves altalajú Etyeki borvidékről, valamint elegáns és kedves borokat Szekszárd löszös talajáról, de ezen az estén – boraikon keresztül – közvetlenül vethetjük össze e vidékek sajátosságait.
Az Etyeki Kúria az Etyek-Budai borvidék dombjai között található. A Budapest szőlőskertjének is nevezett területre jellemző az országos átlagnál hűvösebb éghajlat, a mészköves altalaj és a szőlők élénk savszerkezete. Emiatt gyakran hasonlítják a francia Burgundiához, vagy Champagne-hoz.
„Hiszünk abban, hogy a jövő a múltra épül, így törekszünk arra, hogy újító szemléletmóddal dolgozzunk, miközben tiszteljük hagyományainkat és tanulunk azokból. Történetünk egyik fontos mérföldköve volt, amikor a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítés céljából, amelyet korábban csak pezsgőhöz használtak.” – vallják.
Vida Péter a történelmi borvidék egyik korai úttörőjeként részt vett, és az azóta csatlakozott új nemzedékkel együtt részt vesz annak újra definiálásában. Munkáját 2011-ben a szakma a legrangosabb hazai díjjal, „az év bortermelője Magyarországon” tüntette ki. Megelőzve idejét már a kezdetektől fogva elkötelezett a helyi fajták mint kadarka, kékfrankos és bikavér iránt melyek szerinte legjobban képviselik a borvidék stílusát. Családi borászatként jelenleg 23 hektár területen dolgoznak Szekszárd legjobb adottságú völgyeiben. „Hálásak vagyunk, hogy megadatott a lehetőség hogy egy több mint 100 éves kadarka parcellát is művelhessünk.”
Az Etyeki Kúria borait Nagy Vince, a pincészet vezetője, a Vida Borbirtokot ifj. Vida Péter borász mutatja be.
A következő ígéretes borsorra számíthatunk:

  • EK Sparkling Sauvignon Blanc
  • EK MSP Zenit 2021
  • EK Chardonnay 2020
  • VIDA Bonsai Öregtőkés Kadarka 2020
  • EK Pinot Noir 2019
  • VIDA Bikavér 2017
  • VIDA Lösz 2017
  • VIDA La Vida 2017

Részvételi díj: 70 lej
A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket november 7-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős
+40744-699616

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja