EMKE-borklub | Meghívott: Jandrasics Borbála – Jackfall Bormanufaktúra, Villány

Borklub 2024.04

Időpont: 2024. április 3., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
 (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 80 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés a lennebb látható levélcímen!

***

Kedves Borbarát!
Nem először vendégeskedik Kolozsváron a villányi Jackfall Bormanufaktúra. Visszatérésük legalábbis kölcsönös rokonszenvet sejtet! Hiszen mi egyébről beszélhetnénk, ha – egy újabb apró családtaggal gazdagodva is – vállalják ezt a távolságot, hogy találkozhassanak erdélyi barátaikkal.
A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban, neve Kisjakabfalva sváb nevéből származik, amely nem más, mint Jackfall (ezért németesen, Jakkfallnak ejtendő). Az alapító Jandrasics család célja az volt, hogy „olyan fehér-, és vörösborok készüljenek a tölgyfahordók ölelésében, és az acéltartályok hűvösebb mosolygó takarásában, amik a villányi borvidék egyediségéhez hűek és méltók. Az eredmény minden tekintetben kiemelkedő.
"[…] 2020-ra elkészült az új borászati üzemünk is, amelyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk. Miközben őrizzük a hagyományokat, a legjobb minőségre törekszünk.” – vallják honlapjukon.
14 hektáron folytatják a szőlőtermesztést rendkívül jó fekvésű termőterületeken.
Boraikat Kékoportó (Portugieser), Kékfrankos, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Chardonnay szőlőkből készítik. A kedvező talajösszetétel mellett az éghajlat is rendkívül fontos szerepet játszik boraik minőségében. Magyarország legdélibb borvidékéről van szó, ahol a bőséges napsütésre olykor ráerősít a Földközi-tenger felől érkező meleg levegő, így egy szubmediterrán mikroklíma keletkezik, ami segíti hangsúlyozni a régióban termelt különböző fajtaborok karakterjegyeit.
A borászat részéről Jandrasics Borbála lesz vendégünk, aki a következő csodás borsorral készül megörvendeztetni bennünket:

  • Pezsgő 2020 Méthode Traditionnelle – Blanc de blancs
  • Chardonnay 2021
  • Portugieser 2020
  • Cseresznyés 2018
  • Merlot 2020
  • Kékfrankos Prémium 2019
  • Villányi Franc 2019
  • Pillangó 2013

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket április 2-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.
A rendezvény szervezője és házigazdája Vincze László, társszervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
***
Az esemény Facebook-oldala
Az Emlékház Facebook-oldala
Közönségünk Facebook-csoportja
Az Emlékház honlapja
Az Emlékház eseménynaptára