EMKE-borklub | Eszterbauer János borász, Szekszárd

Borklub - Szekszárd

Időpont: 2023. június 7., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház 
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 70 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés!
***
Kedves Borbarát!
Vendégünk Eszterbauer János Szekszárdról!
,,A jó történetek egy pohár borral kezdődnek”
Így kezdődik a pince bemutatkozása annak honlapján, majd így folytatódik: „Nekünk pedig van miről mesélni: a levéltári adatok szerint 1746 óta művelik felmenőink a szekszárdi domboldalakat. Az ő emléküket őrizzük a borcímkéinken szereplő, XX. századi családi fotókkal és a róluk szóló (legtöbbször humoros, néha szívbe markoló) történetekkel.
János az Eszterbauer család 10. generációja, aki feleségével, lányaival és Klein Miklós borász segítségével működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A helyi adottságoknak megfelelően kínálatunk nagy részét vörösborok adják, a szekszárdi fajták – kadarka, kékfrankos és bikavér – a borvidék sokszínűségét hirdetik, a világfajták pedig a nemzetközi porondon aratnak újabb és újabb sikereket.”
Az Eszterbauer Borászat szőlőterületei a történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben, dűlőin fekszenek.
A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boraik a Kadarka, Kékfrankos és a Bikavér. A helyi fajták mellett természetesen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot szőlőkből készült boraik is eredményesen szerepelnek a piacon és a világversenyeken egyaránt.
Az Eszterbauer Borászat termékei nem ismeretlenek kincses városunk borszeretői előtt sem, sőt kis csapatunk már meglátogatta a pincét is Szekszárdon, ám most adatik meg először, hogy Kolozsvárott is találkozhatunk személyesen a pince alapítójával, vezetőjével, aki egyúttal a borok társkészítője is.

Évadzáró kóstolónkon a következő szépséges borsor vár majd ránk:
• Gyöngyöző – Muscat Ottonel-Cserszegi Fűszeres 2022
• Theresia – Rajnai Rizling 2022
• Öröm – Syrah Rozé 2022
• Nagyapám – Kadarka 2022
• Telihold – Kékfrankos 2019
• Báró Steiner – Bikavér 2019
• Mesterünk – Merlot-Cabernet Franc 2019
• Tivald – Cabernet Sauvignon 2019
• és bizony még egy meglepetésborra is számíthatunk.

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket ápr. 3-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős
***
A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező és programfelelős: Vincze László.
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

A Györkös Ház eseménynaptára