Bács Lajos-emlékdíjasok koncertje

Bács Lajos-emlékdíjasok koncertje

2023. április 26-án, szerdán, 18:30 órától a 2022-ben megrendezett 18. Magyar Zene Fesztivál Bács Lajos-emlékdíjasai koncerteznekGyörkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Biró Anna (szoprán) és Dávid-Kacsó Soma (gordonka) előadásában a következő művek hangzanak el:

 • Johann Sebastian BACH: C-dúr csellószvit / Suita solo în Do, pentru violoncel – Preludium, Sarabande, Gigue 
 • ORBÁN György: Bolero
 • ORBÁN György: Sok tünemény
 • Ludwig van BEETHOVEN: Júdás Makkabeus variációk / Variațiuni Judas Maccabeus
 • Robert SCHUMANN: Er, der Herrlichste von Allen
 • Szergej RACHMANINOV: Vocalise
 • Cornel ȚĂRANU: Sonata poem
 • Francis POULENC: Les chemins de l'amour
 • Gabriel FAURÉ: Chanson d’amour
 • KODÁLY Zoltán: Lírikus románc / Romanță lirică
 • POPPER Dávid: Magyar rapszódia / Rapsodia maghiară
 • KODÁLY Zoltán: Árva madár
 • KODÁLY Zoltán: A csitári hegyek alatt

Zongorán közreműködnek: Andra Mărgineanu és Veress Gáspár

Szeretettel várunk mindenkit!
***
A bukaresti Liszt Intézet a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek romániai megismertetése és a magyar zeneművek előadását vállaló fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása céljából 2005 óta versenyt szervez Magyar Zene Fesztivál néven. A rendezvény egyik alapítója és zsűritagja volt Bács Lajos karmester, zeneszerző, negyedévszázadon át a román rádió zenekarának karmestere. Halálát követőn a versenyfesztiválon is adóznak emlékének a Verona Maier zongoraművésznő, a Bukaresti Nemzet Zeneművészeti Egyetem prorektorának elnöksége alatt működő ACCUMM Alapítvánnyal közösen adományozott In memoriam Bács Lajos-díjjal.

A 18. Magyar Zene Fesztivál Bács Lajos-emlékdíját 2022-ben ex equo Bíró Anna szopránénekes, a Kolozsvári Magyar Opera kórusának tagja, és Dávid-Kacsó Soma gordonkás, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem negyedéves hallgatója nyerte. A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházzal közösen szervezett jutalomkoncertjük keretében zongorán közreműködik Andra Mărgineanu, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem II. éves doktorandusza, illetve Veress Gáspár, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakos doktori asszisztense.
***
Biró Anna líceumi tanulmányait a Kolozsvári Református Kollégium humán-teológia osztályában végezte. XI. osztálytól Ana Rusu, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára tanította klasszikus énekre. Sikeres felvételi vizsga után, bejutott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia canto szakára, ahol Elena Moldovan-Andrieș és Iulia Suciu tanárnők segítették szakmai fejlődésében. 2019 májusában önállóan készült fel az Erdélyi Református Egyházkerület által meghirdetett kántorvizsgára és kántori képesítést szerzett. 2020 nyarán sikeresen államvizsgázott és felvételt nyert az egyetem mesterképzésére ugyancsak énekszakon, melyet 2022-ben végzett Cristina-Maria Damian és Iulia Suciu tanárnők szakmai vezetésével. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera énekkarának tagja. 

Dávid-Kacsó Soma Kolozsváron született, a helyi Sigismund Toduță Zeneművészeti Kollégiumban tanult, majd 2019-ben felvételt nyert a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemre, Răzvan Suma osztályába. A 2022-2023-as egyetemi évben Erasmus ösztöndíjjal félévet a Carla Maria von Weber Zeneművészeti Egyetemen tanult Drezdában, Valentin Răduțiu osztályában. Eddigi pályafutása során sikeresen szerepelt több versenyen, melyek közül megemlítjük a prágai Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaversenyt (II. díj), az Alexandru Moroșanu Országos Gordonkaversenyt és a Paul Constantinescu Országos Előadóművészi Versenyt (I. díj), valamint az Ulmban szervezett Danube Nemzetközi Gordonkaversenyt (III. díj). Két alkalommal SoNoRo-ösztöndíjas volt, így lehetősége nyílt olyan nemzetközi hírnevű művészekkel színpadra lépni, mint Răzvan Popovici, Alexander Bouzlov és Valentin Răduțiu. Tudását neves gordonkaművészek mesterkurzusain fejlesztette tovább, mint Răzvan Suma, Judith Ermert, Fenyő László, Octavian Lup, Marie-Elisabeth Hecker, Reinhard Latzko, Atanas Krastev, Denis Severin és Blaise Dejardin. Dávid-Kacsó Soma szólistaként koncertezett a kolozsvári filharmóniával és a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zenekarával. Tagja a PlaCello Együttesnek és a Román Ifjúsági Zenekarnak.

Andra Mărgineanu a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem II. éves doktorandusza, Dana Borșan osztályában. Több országos és nemzetközi verseny nyertese, melyek közül megemlítjük a Pro Piano Nemzetközi Versenyt (Excellenciadíj és I. díj – 2020), a The art of piano – Great composers competition UK versenyt (I. díj – 2019), a Millenium Piano Versenyt (Nagydíj – 2013). Az évek során alkalma volt a világ legjelentősebb iskoláit képviselő zenei kiválóságok mesterkurzusait látogatni, mint Julian Martin, Logan Skelton, Amy Gustafson Yamaha artist, Dominique Weber, Peter Donohoe, Ian Jones, Leon McCawley, Christopher Hinterhuber, Josu de Solaun, Eduard Kunz, Andrei Gavrilov, Daniel Goiți. Gazdag romániai és nemzetközi zeneművészeti tevékenysége során szólóesteket tartott fontos romániai koncerttermekben, de külföldön is, mint például Isztambulban vagy a spanyolországi Gijonban; fellépett a Pitești-i és a Botoșani-i filharmóniák zenekarával, a Rádió kamarazenekarával, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem zenekarával, és jelentős versenyeken és fesztiválokon szerepelt.

Veress Gáspár a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott Keveházi Gyöngyi és Hargitai Imre osztályában. Kolozsvárra visszatérve tanulmányait a Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzésén folytathatta prof. Adriana Bera osztályában, majd ugyanitt a zeneszerzés szakot is elvégezte prof. Adrian Pop és Șerban Marcu irányítása alatt. Tanulmányai idején részt vett Bruno Mantovani és Agustín Fernandez  zeneszerzés-kurzusain, William Kinderman, Melinda Lee Masur, Robert Levin, Szokolay Balázs, Rohmann Imre, Wagner Rita zongora mesterkuzusain. 2014-ben Erasmus-ösztöndíjasként a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre növendéke volt. Számos helyszínen lépett fel szólistaként, kamarazenészként illetve kísérő zongoristaként Románia-szerte és külföldön (Magyarország, Ausztria; Dél-Korea). Emellett több nemzetközi és hazai zongora- és zeneszerzésverseny díjazottja, csak néhányat megemlítve: Liviu Comes Zeneszerzésverseny, Kolozsvár; Ștefan Niculescu Zeneszerzésverseny, Bukarest; Nemzetközi Mozart Zongoraverseny, Kolozsvár; Carl Filtsch Nemzetközi Zongora- és Zeneszerzésverseny, Nagyszeben. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zeneszerzés szakos doktori hallgató, vezető tanára prof. Adrian Pop. Ugyanezen intézmény keretei között 2022-től partitúraolvasást és hangszerelést tanít, valamint kísérő zongoristaként is közreműködik.
***
Az est házigazdája Kós Katalin.
A rendezvény szervezője: Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Bukarest 
Társszervező: Györkös Mányi Albert Emlékház
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

A Györkös Ház eseménynaptára