ASzakkör Kárpát-medencei partnerségi konzultációról és műhelymunkáról

SZAKKÖR

A Kárpát-medencei partnerségi konzultáció és műhelymunka április 4-6. között sikeresen lezajlott Felvidéken, pontosabban Nagykaposon. Különböző régiók magyar közösségeinek képviselői gyűltek össze annak érdekében, hogy erősítsék együttműködésüket és meghatározzák közös céljaikat.

Az eseményen résztvevők, köztük regionális koordinátor szervezetek képviselői Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Székelyföldről, Délvidékről és Muravidékről, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet vezetői és munkatársai, két intenzív napot töltöttek együtt.Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet az ASzakkör főkoordinátora, Kovács Lilla és munkatársa, Fodor Cristina képviselték.

A szakmai eszmecseréknek a nagykaposi Magyar Közösségi Ház adott otthont, ahol a résztvevők aktuális témákról, ASzakkör programról és terveikről tanácskoztak. ASzakkör program részletes időközi beszámolója volt a találkozás fő célja. Minden régió beszámolt az aktuális helyzetéről, megfigyeléseket tehettünk, illetve ha volt, a problémákat is megbeszéltük. Tehát, az első nap konkrétan a konzultációkról és a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről szólt, melyet a kulturális és történelmi helyszínek látogatása követett.

A megbeszélést követően a résztvevők megkoszorúzták Nagykapos híres szülöttjének, Erdélyi Jánosnak – magyar ügyvéd, költő, kritikus, esztéta, népköltési gyűjtő, tanár – az emlékplakettjét. 

Ezután a Majláth Múzeum és Könyvtár izgalmas kiállításait tekintettük meg, majd egy szakmai tanulmányutat tartottak nekünk a borsi Rákóczi kastélyba, mely a régió történelmének fontos helyszíne.

A program zárónapján a történelmi és kulturális helyszínek felkeresésével folytattuk a rendezvényt. Dobóruszkán Dobó István sírhelyét kerestük fel, ahol a sír feltárási munkálatait ismertették. A kettévágott falu, Nagyszelmenc megtekintése során lehetőség nyílt betekinteni a térség sajátos történelmébe és kulturális örökségébe. 

Az esemény résztvevői egyhangúlag állították, hogy a találkozó hozzájárult az együttműködés erősítéséhez és a közös célok kijelöléséhez. 

"Ez a konzultáció lehetőséget teremtett számunkra, hogy jobban megértsük egymást. Örömmel látjuk, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek egyre szorosabb kapcsolatot építenek ki egymással" – nyilatkozta egy résztvevő.

A résztvevők kijelentették, hogy a hasonló rendezvények megszervezése kulcsfontosságú a jövőben is, hogy folytassák az együttműködést és erősítsék a kapcsolatokat a régió különböző pontjain élő magyar közösségek között.