A Kalotaszegi Varróműhely kiállítása

kalotaszegi varromuhely

A kiállítás március 22-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig, a Györkös-ház nyitvatartási ideje alatt. Ezeken a napokon 14 és 17 óra között az alkotók valamelyike fogadja a látogatókat és igény szerint bemutatja a kiállítást.


A Kalotaszegi Varróműhely kiállításának megnyitójára kerül sor 2024. február 28-án, szerdán, 18:30 órakor, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). A Bárdos Mária, Benő Eszter Nóra, Bíró Mária, Fejes Kati, Gönczi Izabella, Gyalai-Korpos Ágnes, Halmágyi Eszter, Kakasi Klára, Kádár Noémi, Kékedy Nagy Magdolna, Kis Lukács Erzsébet, Kis Lukács Éva, Szabó Ildikó Krisztina munkáit bemutató tárlatot Kós Katalin, az emlékház vezetője, valamint Lakatos Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa nyitja meg. Az eseményt kalotaszegi táncosok közreműködése színezi.
A kiállítás március 22-ig tekinthető meg.
Szeretettel várunk mindenkit!
***
A Kalotaszegi Varróműhelyről
Kis Lukács Erzsébet
nagykapusi születésű nyugdíjas már 55 éve kézimunkázik, varrja a kalotaszegi hagyományos írásos, vállfűs és vagdalásos kézimunkákat, illetve népviseletet is készít. A mesterséget a családban tanulta, már kislányként érdeklődéssel figyelte édesanyját és nagymamáját, átvette tudásukat.
2010-ben szerezte meg a Népi Iparművész címet, hímző szakágban. Ugyanakkor sok szakmai segítséget nyújtott lányának, Kis Lukács Évának, a kolozsvári Éva Klasszika bolt megnyitásában. 
Molnár Attilának, az Erdélyi Kézműves Céh elnökének kezdeményezésével kalotaszegi nagyírásos varrótanfolyamok indultak. Erzsébet három tanfolyamot tartott. Ezeken összesen húsz személy vett részt, fiataloktól szépkorúakig minden korosztályból. A résztvevők folytatni szerették volna a közös munkát és tanulást, így alakult ki a varrókör, a Kalotaszegi Varróműhely. Havonta egyszer összegyűlnek, jó hangulatban beszélgetnek, dolgoznak, folyamatosan tanulnak egymástól. Már két éve zajlik közös tevékenységük.
Ezen a kiállításon az Erzsébet alkotásai mellett szeretnék bemutatni a kicsi, de lelkes csapat tagjai által az évek során készített munkákat, egyúttal felhívni a figyelmet ezekre a jellegzetes varrottasokra azáltal, hogy a gyakorlatba ültetve őrzik a hagyományt.
A varróműhelyről továbbiak itt és itt.
***
A kiállítás szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.
Partner: Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület

Az esemény Facebook-oldala
***
A Györkös Ház közönsége Facebook-csoport
A Györkös-ház eseménynaptára 2024