1956 - Memento Libertatem emlékezés, Brassó, Reménység Háza

Brassó, Reménység Háza

2022. november 4. péntek 13.00 óra

 

Az ökumenikus istentisztelettel kezdődő megemlékező ünnepség után, bemutatjuk Benkő Levente, Papp Annamáriával és Vig Emesével közösen jegyzett, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában, megjelent Erdélyi srácok című könyvet, amely egykori, erdélyi ötvenhatos elítéltek visszaemlékezéseit, vallomásait tartalmazza.

A kötet, a szerzők által megfogalmazott célja: „Arra kaptunk tőlük példát, hogy minden körülmények között miként lehet és kell megmaradni egyenes gerincű embernek. Ezt a példát felmutassuk és népszerűsítsük mindenekelőtt a fiatalok – középiskolások és egyetemi hallgatók – körében, s ezzel együtt az egyre idősödő kortanúk emlékeit megmentsük az utókornak.”

„Bár Romániában egy puskalövés sem dördült el, több mint húszezer embert hurcoltak meg, és abból több mint tízezret el is ítélték, tizenegy embert embert pedig kivégeztek.” (Benkő Levente)

erdelyi sracok

A kötet tartalmazza több, erdélyi csoportban elitéltek visszaemlékezéseit:

  • EMISZ – Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége, Brassóban alakult 1956 nov. 4. 79 elítélt neve a RH falán 2006-ban, az 50. évfordulón felavatott, az ACSJKE által felállitott emléktáblán olvasható, kiegészitve mindazokkal akik Bv-ban születtek, vagy itt tevékenykedtek, szintén 56 kapcsán voltak elítélve.
  • Baróti diákok – akik nekivágtak a magyar határnak, köztük Moyses Márton, kiváló tehetségű, verseket író diák, aki a börtönben cérnával levágta saját nyelvét, hogy ne tudjon senki ellen vallani. 1970. február 13-án, itt Brassóban a párt székháza előtt benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát. Az év májusában belehalt.
  • Kolozsvárról a protestáns teológusok valamint a bolyais diákok csoportja.
  • A Székely Ifjak Társasága. Sepsiszentgyörgy.
  • A Szabadságra Vágyó Ifjak (Szervezete), Nagyvárad.
  • Temesvári diákok, 1956. október 30.-án diáklázadás volt és akkor éjjel a Szekuritate 3.000 temesvári diákot tartóztatott le. A főszervezők között volt Teodor Stanca, Caius Muțiu, Aurel Baghiu, ők románok, két sváb, Friederich Barth és Heinrich Drobny, és egy magyar, Nagy László Nagyváradról, zömmel utolsó éves műegyetemi hallgatók.
  • Egyéni sorsok.

 

A kötet bemutatása, az előző két évben a koronavírus okozta tiltások miatt elmaradt. A szerzőkkel Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője beszélget.

Közreműködik a Brassói Magyar Dalárda.

A könyvbemutató után koszorúzás az 1956 – Memento Libertatem emléktáblánál!

 

Házy-Bakó Eszter