ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Évadnyitó EMKE-borklub | Kovács Pál borszakíró

Borklub_vegyes.jpg

Időpont: 2018. október 3., szerda, 19 óra
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

BORISMERETI EST

KÁRPÁT-MEDENCEI FAJTÁINK

VENDÉGÜNK KOVÁCS PÁL BORSZAKÍRÓ!

 

KEDVES BORBARÁT!

Örömhírrel szolgálok mindannyiunk számára: indul az EMKE-borklub hatodik évada!

Nyitásként máris egy figyelemreméltó témát húzunk elő a tarsolyból: saját őshonos fajtáinkról esik szó, meg olyanokról, amelyek huzamosabb ideje bizonyítják, hogy jól érzik magukat a Kárpát-medencében. Célunk tehát ráirányítani a figyelmet saját értékeinkre. A gyökértetűvész (filoxéra) után, és kiváltképp a szocialista tervgazdálkodás idején elárasztottak bennünket a nemzetközi fajták. Ez nem lett volna baj, ha az illetékesek a jóval termékenyebb is-is elve helyett nem a kizáró jellegű vagy-vagyot alkalmazták volna, de ez utóbbi szemlélet bevetése nemcsak, hogy szegényítette lehetőségeinket, hanem általa jónéhány fajtánk nyomtalanul eltűnt a bortörténelem süllyesztőjében. Most pedig – felismerve, hogy rossz lóra tettünk – kapkodunk, hogy mentsük, ami menthető, hiszen saját arculatot nem tudunk felmutatni, anélkül, ami a miénk. Ezen az estén meghívottunk révén alkalmunk lesz megkóstolni tehát néhány ismertebb és néhány újra felfedezett saját fajtánk borát.

Kovács Pál – új évadunk első előadója – borszakíró, a Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke, a Debreceni Borozó szaklap felelős lapkiadója, aki küldetésnek tekinti a kulturált borfogyasztás terjesztését és az erre épülő borturizmus fejlesztését. Ennek szellemében 2005-ben létrehívta a debreceni Borkurzus sorozatot, amelynek keretében elindult a borkultúra oktatása Debrecenben. Szervezője az előző egy év tesztjein alapuló Debreceni Bormustra TOP 20 rendezvénynek. Szervezi és bonyolítja Magyarország egyetlen Országos Bio Borversenyét. A BORUM (Református Borászok Kárpát-medencei Borversenye) egyik alapító szervezője, állandó bíráló bizottsági elnöke, magyarországi és külföldi borversenyek rendszeres résztvevője, bírálója, aki az utóbbi években több külföldi borklub meghívására tartott vezetett borbemutatókat a magyar borok népszerűsítésére.

És hogy ízlelhessük is mindazt, amiről mesél, a következő impozáns borsorral örvendeztet meg bennünket:

1. Holdvölgy (Tokaj) – UPPP gyöngyöző bor – köszöntő
2. Frittmann János (Alföld) – Rozé
3. Málik Zoltán (Badacsony) – Bakator
4. Samuel Tinon (Tokaj) – Furmint
5. Eszterbauer János (Szekszárd) – Kadarka
6. Konyári János (Balatonlelle) – Kékfrankos
7. Gere Attila (Villány) – Járdovány
8. St. Andrea (Eger) – Bikavér
9. Disznókő (Tokaj) – Édes szamorodni

Részvételi díj: 60 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket október 1-jéig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős

 

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés