Magyar állami kitüntetésben részesült dr. Ábrám Zoltán

Ábrám Z kitüntetés

Az EMKE Országos Elnöksége elismeréssel és szívből gratulál elnökségi tagjának, dr. Ábrám Zoltán marosvásárhelyi orvosnak, tanszékvezető egyetemi tanárnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéshez.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán Tóth László főkonzul adta át kedden a rangos magyar állami kitüntetéseket, amelyeket az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök adományozott hat erdélyi személyiségnek. Az ünnepségen jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntötte és méltatta a kitüntetetteket.

Részlet a méltatásból:

„Lelkiismeretesen, rendszeresen kiállt a magyar nyelvű oktatásért, szókimondó tényfeltáró írásokat közölt a marosvásárhelyi orvosi egyetem sorsáról. Ugyanakkor több szakmai és civil szervezet tagja, tisztségviselője. Az EMKE Maros megyei szervezetében és országos elnökségében betöltött tevékenysége legjelentősebb eredményei közé sorolható a marosvásárhelyi Petőfi-szobor felállítása, a Don-kanyari áldozatok emlékművének a létrehozása és húsz éve januárban megemlékezések szervezése, a székesi Bercsényi László-szobor megvalósítása, valamint pelikán-szobor avatása Mezőfelében a Duna-delta munkatáborait ártatlanul megjártak emlékére, hogy Periprava, a szovjet gulágok mintájára létrehozott láger emlékezete megmaradjon a köztudatban” 

 

További részleteket Barabás Hajnalnak a Székelyhonon megjelent cikkében olvashatnak.

Fotó: Pinti Attila/szekelyhon.ro