SAJTÓVISSZHANG

Szólt a dal és a citera Tordaszentlászlón

Harmincharmadik alkalommal került sor szombaton a tordaszentlászlói kórustalálkozóra, amelyen idén tizenhárom együttes - tizenkét kórus és a szilágysomlyói Szederinda citeraegyüttes - vett részt. 
Szabadság, 2024. július 1.

Nagy házak kicsi árnyékában emlékeztek Szilágyi Domokosra

Családias hangulatú főhajtáson emlékeztek Szilágyi Domokosra kedden kora este születésének 86. évfordulóján.
frissujsag.ro, 2024. júl. 2.

Makkai János bányamérnök-képzőművész kiállítása

Makkai János, a néhai bányamérnök-képzőművész születésének a 80. évfordulóján emlékkiállítás nyílt 2024. június 12-én a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Gyermekei a továbbiakban is szeretnének hasonló kiállításokat szervezni emlékére. Bálint Enikő, az Agnus Rádió munkatársa az alkotó lányával, Makkai Réka Imola művészettörténésszel beszélgetett Makkai János munkásságáról.
Agnus Rádió, 2024. június 25.

Csép Sándor emlékére – Maksay Ágnes szövege és az Erdélyi Figyelő megemlékező adása

A Sorskérdéseink hordozója c. kötet múlt heti bemutatójáról gazdag beszámolóanyag készült. Kollégákat, tanítványokat, és persze a harcostárs, feleség Albert Júliát is megszólaltatja az az összeállítás, melyet az Erdélyi Figyelő munkatársai készítettek június 13-i könyvbemutatónkról.
Kriterion Könyvkiadó, 2024. június 20.

Csép Sándorról mutattak be emlékkönyvet a Györkös-emlékházban

Csép Sándor televíziós szakember (1938-2013) halálának tizedik évfordulójára készült el a Sorskérdéseink hordozója című könyv, amelyben özvegye, Albert Júlia színművész ismerteti Csép Sándor életét és munkáját, de helyet kapnak munkatársainak emlékező írásai is. A könyvet a kolozsvári a Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be.
Szabadság, 2024. június 14.

Erdélyi média jelentés 2024-es konferencia

„Kiss Manyi hagyatékának feldolgozása nem csak a mi kíváncsiságunk kielégítésére szolgál, hanem arra is, hogy a figyelemre méltó, közegün
https://www.facebook.com/ujsagiras.ro, 2024. június 7.

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában

Benedek Elek nyomában címmel szervezik meg a Szabédi-napokat pénteken Kolozsváron, szombaton pedig a Maros megyei Szabédon. 
Krónika, 2024. május 9.

Benedek Elek nyomában –műhelykonferencia és kirándulás az idei Szabédi Nap programjában

Május 10-én szervezi meg az 33. Szabédi Napot az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, május 11-én pedig a költő „választott szülőfalujába” is ellátogatnak, hogy megemlékezzenek róla. Az idei esemény Bendek Elek munkássága köré épül fel.
maszol.ro, 2024. május 8.

Ran­gos dí­jat ka­pott Ke­le­men Lász­ló

Kallós Zoltán-díj
hagyomanyokhaza.hu

Oklevél a közművelői szolgálatért

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) országos elnöksége a hagyományoknak megfelelően idén is kiváló közművelői okleveleket adományozott Marosvásárhelyen.
vasarhely.ma, 2024. ápr. 24.

Aki mindig hazavágyott Erdélybe: „Thália rakoncátlan tündére”, Kiss Manyi személyes hagyatékát tárják fel kolozsvári diákok

Az Erdélyben született ikonikus színésznő, Kiss Manyi személyes levelezését, fényképeit, iratokat tartalmazó, Kolozsváron található hagyatékát kutatják és népszerűsítik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Alkalmazott Médiatudományok Mesteri Programjának keretében egyetemi ha
Krónika, 2024. április 21.

Poór Lili-díjjal tüntették ki Tóth Tünde színművészt

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Poór Lili-díjjal tüntette ki Tóth Tündét, a nagyváradi Szigligeti Társulat színművészét.
erdon.ro, 2024. ápr. 16.

EMKE közgyűlés, elnökségi választás és díjak átadása

Az EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombaton, április 13-án tartotta meg éves közgyűlését, amely keretén belül új elnökséget is választottak. Ezt követte a díjak átadása a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.
szeben.ro, 2024. ápr. 16.

MAGYARADÁS / EMKE díjak - 2024

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – közhasználatú rövidítésével az EMKE – több mint harminc éve díjakat ad a hazai magyar művelődés legaktívabb alakítóinak.
TVR1 - MAGYARADÁS az egyesen, 2024. ápr. 16.

Tóth Tünde színművész Poór Lili-díjas lett

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Poór Lili-díjjal tüntette ki Tóth Tündét, a nagyváradi Szigligeti Társulat színművészét.
varad.ro, 2024. ápr. 15.

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait Kolozsváron

Szombaton adták át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díjait a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Az eseményen közreműködött a Guttman Mihály Pedagóguskórus Bedő Ágnes karnagy vezetésével.
maszol.ro, 2024. ápr. 15.

Agenda 2024. április 14.

Hírek, aktualitások a kultúra, a tudomány és az oktatás területéről minden nap az M5 műsorán!
M5

Átadták az idei EMKE-díjakat

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) az idei évi közgyűlését a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében (Bocskai/Avram Iancu tér 13.
romkat.ro, 2024. ápr. 14.

Jövőre ünnepli az EMKE megalakulásának 140. évfordulóját

Újragondolás szükséges a közművelődés területén is
szabadsag.ro, 2024. ápr. 14.

Bihar megyei személyiségek is vannak az EMKE díjazottjai között

Nyilvánosságra hozták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjazottainak névsorát. Április 13-án, szombat délután 15 órakor tartják az EMKE-díjak ünnepélyes átadását a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet (PTI) dísztermében.
erdon.ro, 2024. ápr. 10.

Udvarhelyieket is díjaznak az erdélyi Oscaron

Az erdélyi Oscarról hallottál?
uh.ro, 2024. ápr. 9.

EMKE Díjak átadása 2024

Április 13-án, szombaton délelőtt 11 órától rendezi az EMKE idei évi közgyűlését a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében (Bocskai/Avram Iancu tér 13.
helikon.ro, 2024. ápr. 9.

Szombaton adják át az EMKE-díjakat, közzétették az idei díjazottak névsorát

Nyilvánosságra hozták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjazottainak névsorát: április 13-án, szombat délután 15 órakor tartják az EMKE-díjak ünnepélyes átadását a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében (Bocskai/Avram Iancu tér
szabadsag.ro, 2024. ápr. 8.

„Az operaénekesként töltött életem szép és izgalmas volt”

Negyvenkilenc év színpadi jelenlét – ebből huszonhárom Kolozsváron, huszonhat Debrecenben –, számtalan szerep, többféle műfajban való jártasság jellemezte Simon Katalin, a Kolozsvári Magyar Opera egykori mezzoszopránjának életútját. A 83 éves művésznő volt a Demény Péter által létrehozott Prospero-páholy vendége április 4-én a Györkös-emlékházban.
Szabadság, 2024. április 6.

Írott tojás az ünnepi asztalra

A húsvéthoz tartozó többszörös szimbolikával bíró díszes tojások ünnepre hangolják az elkészítőjüket és azt is, akit majd megajándékoznak vele. A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár programsorozata 15 éve kínál alkalmat az elkészítési módok elsajátítására, illetve a hagyomány továbbadására.
M1, 2024. április 1.

Mezőségi Civil Forrásközpontot hozott létre a szamosújvári Téka Alapítvány

A szamosújvári Téka Alapítvány elhatározta, hogy eddigi munkájának egy kis szeletét intézményesíti, és kihasználva a Téka Szórványkollégium elköltöztetése következtében a Téka Házban felszabadult tereket, hivatalosan is létrehozza a Mezőségi Civil Forrásközpontot.
Szabadság, 2024. március 14.

Premontrei emlékéremmel tüntették ki dr. Fleisz János történészt

A premontrei hagyományoknak megfelelően március második szombatján a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság idén is megtartotta a nemzetközi hírű rendtársnak, dr. Károly József Iréneusz O.Praem. kanonoknak, fizikusnak az emlékünnepét. Az esemény immár a 25.
www.erdon.ro, 2024. március 10.

Létrehozzák a Kolozsvári Személyiségek Múzeumát

A kolozsvári városvezető aláírta az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által finanszírozott Kolozsvári Személyiségek Múzeumának megvalósítására vonatkozó építkezési engedélyt.
Szabadság, 2024. február 28.

Bemutatkozott a Kalotaszegi Varróműhely: megélni és őrizni a hagyományokat

Zsúfolásig megtelt szerda este Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékház, ahol Kós Katalin, az emlékház vezetője nyitotta meg a Kalotaszegi Varróműhely kiállítását.
Szabadság, 2024. február 29.

Kalotaszegi varrottasok Bánffyhunyadtól Kolozsvárig

A Kalotaszegi varróműhely kiállítását 2024. február 28-án este fél hétkor nyitják meg, kalotaszegi táncosok közreműködésével, és március 22-ig tekinthető meg a Republicii (volt Majális) utca 5. szám alatti Györkös Mányi Albert emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2024. február 26.

Madách Kolozsváron

2024. január 25-én Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából megjelent új kiadású „Az ember tragédiája” című könyv bemutatójával nyílt kiállítás. Az új változat a Kriterion és a Honterus könyvkiadók gondozásában jelent meg díszkötésben, az eredeti nyelven kívül még német fordításban is, Orth István nagyszebeni grafikusművész illusztrációival.
culture.hu, 2024. február 8.

200. évfordulós, illusztrált díszkiadásban jelent meg Az ember tragédiája

Dupla könyvbemutatóra várták a vendégeket múlt csütörtökön a Györkös Mányi Albert Emlékházba, ahol Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatták be.
Agnus Rádió, 2024. február 5.

Együttműködés és tervezés. Kárpát-medencei közművelődési fórumot tartottak Zentán

Miután pénteken a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségén átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit, szombaton, még mindig az ünnephez kötődően, a Kárpát-medencei meghívott vendégekkel kulturális fórumra került
Magyar Szó. 2024. január 27.

Az ember tragédiája – Orth István alkotásai kiállítótérben és a Kriterion Kiadó köteteiben

Nagyon sok szövegében korszerű Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye, amely új kiadásban és két nyelven jelent meg a Kriterion Kiadónál. A szövegek aktualitását Orth István grafikusművész több technikával készült alkotásai is hűen tükrözik. Ez is szóba került a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban kiállítással egybekötött könyvbemutatót megelőzően, az Erdélyi Figyelő stúdiójában.
Erdélyi Figyelő, 2024. január 26.

Magyar Kultúra Napja tizenötödik alkalommal

Két kórushangversenyt szervezett a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a Magyar Kultúra Napja alkalmával szombaton délelőtt Tordán, míg ugyanaznap délután négy órától a Törökvágási Református Egyházközség templomában.
Szabadság, 2024. január 22.

Tizenöt éves a JelesNapTár

Tizenöt éve tartották Kolozsváron az első JelesNapTár találkozókat a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Kolozsvári Rádió, 2024. január 11.

A Don-kanyari offenzíva 81. évfordulójára emlékeztek Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően a marosvásárhelyi római katolikus temetőben megemlékeztek a Don-kanyari offenzíva 81. évfordulójára, történelmünk egyik legtragikusabb eseményére.
erdelyinaplo.ro, 2024. jan. 14.

Barangolás térben és időben Kós Károly nyomában, születésének 140. évfordulója alkalmából

2023. december 7-én Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel a Györkös Mányi Albert Emlékház meghívottai, Jánó Mihály ismert művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum képtárának egykori főmuzeológusa és Vargha Mihály neves képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum jelenlegi igazgatója mutatta be Kós Károly Sepsiszentgyörgyhöz kötődő építészeti munkásságát.
Szabadság, 2024. január 10.