GYÖRKÖS 100 | Kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön

Györkös 100 - Sepsiszentgyörgy

A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 30-ig a következő órarend szerint:

  • kedd-péntek: 10:00–18:00
  • szombat: 11:00–18:00

***
Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésében Györkös Mányi Albert (1922–1993) festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor 2022. szeptember 2-án, pénteken, 17 órakor az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótermeiben (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 2. sz.). A megnyitó az Árkosi Kulturális Központban folytatódik (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 6. sz.).

A tárlatot megnyitják:

  • Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, az emlékév főszervezője
  • Dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője
  • Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora, az emlékév társszervezője

A művész születésének 100. évfordulóján az EMKE által Kolozsváron működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy GYÖRKÖS 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervezett. A program célja, hogy a 2022-es év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit. A zenetanár-festőművész életének olyan fontos helyszínei, mint Kolozsvár és Tordaszentlászló, valamint a Maros Megyei Múzeum után a györkösi életműből készült válogatás Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban és az Árkosi Kulturális Központban tekinthető meg.

Györkös Mányi Albert festményei sajátos álomképek, művei a falusi táj és élet idilljét, alapvető emberi értékeit egyéni festői eszköztárral idézik meg. A mindennapi falusi élet alakjaira, motívumaira építkező varázslatos, álomszerű mesevilág tárul elénk. Statikus képeinek a visszatérő állatmotívumai, emberalakjai és az általa megfestett hangszerek mind egy idő nélküli világot, a kalotaszegi életet, a festő gyermekkorát tárják elénk átszűrve Györkös Mányi Albert sajátos, egyedi művészi közlésmódján.

A kiállítás 2022. szeptember 30-ig látogatható, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 11 és 18 óra között.

Szervezők:
EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Árkosi Kulturális Központ
Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Támogatók:
Magyar Művészeti Akadémia
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.
Nemzeti Kulturális Alap
RMDSZ – Communitas Alapítvány
Sapientia Alapítvány
Borsarock
Daisler Print House