GYÖRKÖS 100 | Kiállításmegnyitó Baróton

Györkös 100 - Barót

A kiállítás 2022. november 23-ig látogatható.
***

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és Erdővidék Múzeuma szervezésében Györkös Mányi Albert (1922–1993) festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor 2022. október 18-án, kedden, 18 órakor Erdővidék Múzeumában (Barót, Kossuth Lajos u. 158).

A 28. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében megnyíló tárlatot méltatják:

  • Demeter László, a múzeum vezetője
  • Hoffmann Edit művelődésszervező, ny. muzeológus
  • Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, az emlékév főszervezője
  • Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora, az emlékév társszervezője

Közreműködik a Bujka Énekegyüttes

A művész születésének 100. évfordulóján az EMKE által Kolozsváron működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy kiállítás- és rendezvénysorozatot szervezett GYÖRKÖS 100 címmel. A program célja, hogy a 2022-es év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit. A zenetanár-festőművész életének olyan fontos helyszínei, mint Kolozsvár és Tordaszentlászló, valamint a Maros Megyei Múzeum, a Sepsiszentgyörgyön működő Erdélyi Művészeti Központ és Árkosi Kulturális Központ után most Baróton tekinthető meg egy válogatás a györkösi életműből.

Györkös Mányi Albert festményei sajátos álomképek, művei a falusi táj és élet idilljét, alapvető emberi értékeit egyéni festői eszköztárral idézik meg. A mindennapi falusi élet alakjaira, motívumaira építkező varázslatos, álomszerű mesevilág tárul elénk. Statikus képeinek a visszatérő állatmotívumai, emberalakjai és az általa megfestett hangszerek mind egy idő nélküli világot, a kalotaszegi életet, a festő gyermekkorát tárják elénk, átszűrve Györkös Mányi Albert sajátos, egyedi művészi közlésmódján.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
Szervezők:
EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Erdővidék Múzeuma

Partner: Gaál Mózes Közművelődési Egyesület (Barót)

Támogatók:
Magyar Művészeti Akadémia
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.
Nemzeti Kulturális Alap
RMDSZ – Communitas Alapítvány
Sapientia Alapítvány
Borsarock (Kolozsvár)
Daisler Print House (Kolozsvár)

Az esemény Facebook-oldala