EMKE-borklub | Demetervin borászat, Tokaj-Hegyalja

borklub_demetervin

Időpont: 2022. október 6., csütörtök, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Kötelező bejelentkezés október 4-ig itt: komedias@gmail.com
***
A Nagy Újraindítás!
Újra borkóstoló a Györkös-házban!
Vendégünk a Demetervin Borászat Tokaj-Hegyaljáról!

Két és féléves kényszerű szünetnek vetünk most véget, kedves Barátaink!
2020 tavaszán, túl a hetedik évad derekán, búcsú nélkül voltunk kénytelenek elválni egymástól.
A sanyarú idők múltán reméljük, hogy ismét egymásra találnak a borbarátok és a Györkös Mányi Albert Emlékház. Fogjuk úgy fel, hogy fiatalodtunk két évet, hisz a tizedik évad helyett csupán a nyolcadikat kezdjük!
S ha már belevágunk, akkor legyen ez egy ünnepélyes kezdés! A legünnepélyesebb pedig mi lehetne más, mint a tokaji bor!
Vendégünk a Demetervin Borászat lesz, azaz Demeter Ervin és Demeter Endre családi pincészete.
Honlapjukon így vallanak magukról. „Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. Területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. Az általunk regisztrált organikus gazdálkodásban művelt nyolc hektárból három hagyományos, teljesen kézi, azaz bakművelésű. Számunkra fontos a világörökségi helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért minden igyekezetünk arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljünk a mádi dűlőkből.
A borászatban is hasonló filozófiát követünk: a szőlőt kíméletes, hagyományos és természetes módon dolgozzuk fel, és erjesztjük borrá. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban jutottunk el odáig, hogy első komoly – 900 palackos – tételünk, az Úrágya Furmint kereskedelmi forgalomba került. A bio-kísérletek 2004-ben kezdődtek, 2010-ben történt a teljes átállás. Az évi átlagosan 12 ezer palack borunkból ma is fontos szerep jut az egyedi, limitált tételeknek.”
A borászatot Demeter Ervin mutatja be, aki gyönyörű tételekkel fog bennünket megörvendeztetni. Lesz ezek között furmint-hárslevelű házasítás, birtokbor és dűlős furmintok, kései szüretelésű édes bor, nagyszerű szamorodni, a koronát pedig természetesen egy gyönyörűséges aszú teszi fel erre az igazán fenséges sorra:
• Délceg 2021
• Birtok Furmint 2021
• Király Furmint 2018
• Úrágya 57 2015
• JOY (késői, édes) 2021
• Tokaji Szamorodni 2013
• Tokaji Aszú 2013
Részvételi díj: 60 lej
A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket okt. 4-éig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.
Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja