Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjátadása a barcasági Négyfaluban, Brassó megyében

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet, ismertebb rövidített nevén az EMKÉ-t 1885-ben alapították erdélyi magyar személyiségek azzal a céllal, hogy a már létező más nemzetiségek kultúráját megvédő ernyőszervezetek mellett a magyar jelenlétet lehessen hangsúlyozni. Célja volt, többek között anyanyelvű iskolákat létesíteni, kulturális és közösségi házakat működtetni.

Három időszakra osztható fel a több, mint 130 éves működés. 1885 és 1918 közötti időszak, a fellendülés időszaka volt, számos iskolaalapításban vesz részt az EMKE, közművelődési intézményeket és szakmai egyesületeket hoz létre, illetve működtet. A bécsi döntés után, 1918-ban az egyesület működését felfüggesztik, majd a két világháború idején hol működik, hol nem, míg a kommunista hatalom teljesen megszűnteti és bő negyven évig nem működhet az ernyőszervezet. A harmadik időszak, nem messze innen Brassóban kezdődött 1991-ben, amikor az RMDSZ égisze alatt újjáalakul az EMKE, célul tűzve ki a kulturális autonómiát és a kultúraművelés elkötelezettjeként működik, megtartva az 1885-ös alapelveket.

2022-ben az EMKE: központi-, fiók- és társszervezetekkel, külföldi képviseletekkel és számos partnerrel rendelkezik, ifjúsági szervezetet-, Magyar Házak láncolatát-, Művelődési Intézetet működtet, de számos más köröket, emlékházakat, kulturális- és közművelődési tereket istápol.

Először is egy kis elmaradást szeretnék ma és itt, Önök előtt pótolni. A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület tevékenységét legtöbben nagyon jól ismerik. A Reménység Házában történő számtalan esemény, kiállítás, könyvbemutató és egyéb közművelődési műsorok bemutatása mögött egy olyan személy van, aki időt és energiát nem kímélve robotol, szervez, cselekszik, őrzi és bemutatja értékeinket, ápolja anyanyelvünket és kultúránkat.

Példaértékű közművelődési tevékenységének elismeréséül, az elnökség javaslatára és a 2021-ben megtartott Közgyűlésen elfogadva Házy Bakó Esztert az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Tiszteletbeli tagjává választottunk.

Kedves Eszter, megtisztelő számomra, hogy átadhatom a megerősítő oklevelet és az Elnökség elismerését tolmácsoljam feléd. Büszkék vagyunk rád és példaértékű tevékenységed, amelyet köszönünk szépen. Jó egészséget kívánunk és további sok jó ötletet és energiát adjon a Fennvaló, hogy még több örömet szerezhess közösségeinknek. Isten áldja munkádat!

Az EMKE díjakat, az erdélyi magyar közösség legelőkelőbb és legfontosabb közművelődési elismeréseinek tekintünk. 2020-ban javasoltam, hogy megszűnt jó gyakorlatot újjáéleszzünk. A helyi közösségeket mozgató, a közművelődésben és kulturális események szervezésében cselekvő személyek és intézmények kitűnő tevékenységét szeretnénk elismerni, évente egy-egy megyei EMKE díjjal.

Olyan személyeket, intézményeket, csoportokat díjazunk akik tevékenységgel vagy támogatással aktívan és folyamatosan hozzájárulnak az adott térség, ezen felül az erdélyi és Kárpát-medencei magyar közösség fejlődése, anyanyelvünk ápolása és az egyetemes magyar kultúra közvetítése területén.

A Négyfalusi Vegyes Kórus vezetőjeként, az évtizedes kitartó és értékes tevékenység elismeréséül az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Gyerkó András zenetanárt Kiváló közművelőnek tekinti.

A díjazottat Rab István tanár méltatta, a Borcsa Mihály Keresztény Kulturális Egyesület részéről.

Szívből gratulálok!

Serfőző Levente, Dél-erdélyi alelnök
Fotó: Szent Mihály Napok Facebook-oldala