ACSJKE/RH rendezvények 2023. június

2023. június 15. csütörtök 18.00 óra
Brassó, Reménység Háza

Gy. Szabó Béla (1905–1985) emlékkiállítás nyílik a Reménység Házában 2023. június 15-én, csütörtökön 18 órakor.

A Színek és fények című kiállítást Ferenczy Miklós kolozsvári ny. református lelkész, a kolozsvári Gy. Szabó Béla Emlékház kurátora, a hagyaték gondozója nyitja meg, aki gyermekkora óta, a művész közvetlen közelségében élt.

Gy. Szabó Béla gazdag életművet hagyott hátra, minden témát alaposan végigrajzolt, alázattal szolgálta a grafikai művészetet, s annak virtuóz mesterévé vált.

Termékeny alkotó volt 14. 000 rajz, közel 200 pasztell, 150 körüli olajkép, közel 1.500 fametszet maradt utána. Alkotásai az egész világot bejárták/bejárják.
 

gy.szabogyula

2023. június 22. csütörtök 18.00 óra
Brassó, Reménység Háza

A brassói származású, 1990 óta Budapesten élő Páll Szilárd negyedik szépirodalmi kötetét mutatjuk be 2023. június 22.-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel.

A bolondok hatalma, egy novelláskötet,valamint a 2016-ban a Reménység Házában is bemutatott  Keszi Dániel ajándék napja után, megjelent negyedik kötete, a Napkút Kiadó gondozásában, Alkonyatkor, Budapest felett.

Rezső Seattle-ben élő sikeres ügyvéd, Áron Erdélyből, Brassóból áttelepült, hajléktalanná vált alkoholista. Két eltérő életút, két távoli világ. Egy buddhista hittérítő valóságálma néhány napra egymás mellé sodorja őket, és egy egész sor kalandot kénytelenek megélni, együtt és külön. Kialakulhat-e bármilyen kapcsolat Rezső és Áron között, azon felül, hogy Szerb Antal Utas és holdvilág fehér borítású kötete mindkettejükben emlékeket ébreszt?

A filmszerűen pörgő cselekmény egy könnyed sztorit ígér, az igazi kérdés azonban az, hogy sikerül-e leráz­niuk magukról a múlthoz kötődő képzeletbeli láncaikat. Hiszen mindketten XX. századi traumákat cipelnek magukban, küzdenek ellenük, ám nem csak a fájó múlt, hanem a jelen is nehezíti ezt a küzdelmet.

A szerzővel Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője beszélget.

A szerző a helyszínen dedikálja a kötetet!

pallsz