A Györkös Mányi Albert Emlékház éves beszámolója | 2021

Györkös Mányi Albert Emlékház

A Györkös Mányi Albert Emlékháznak az EMKE 2021. április 13-án megtartott
közgyűlésére készített éves beszámolója

A dokumentum az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE)
elnökségi beszámolójának része

 

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész végrendeletében az EMKE-re hagyatékozta műteremlakását, azzal a céllal, hogy olyan közösségi központ létesüljön ott, amely a magyar közművelődési életet szolgálja, és ugyanakkor megismertesse és ápolja a hagyatékot. A halálát követő évben, 1994-ben megnyílt az emlékház, amely ugyanakkor felvállalta a művész feleségének, Jakab Ilona festőművész alkotásainak gondozását, munkásságának feldolgozását is.

Az intézmény jelenlegi vezetője – 2008-tól – Kós Katalin. Az EMKE 2015-ben egy újabb szakreferensi munkakört hozott létre az emlékházban, amelyet négy éven át, 2019 novemberéig Vincze László töltött be. 2020 folyamán Forró Ágnes, majd Makai-Dimény Viola töltötte be ezt a munkakört, előbbi közel hét, utóbbi másfél hónapon át. November óta a Ház ismét egyszemélyes intézményként működik.

Az intézmény munkatársainak feladatköréhez tartozik a névadó hagyatékának gondozása, rendszerezése, az emlékházban sorra kerülő rendezvények megtervezése, megszervezése és lebonyolítása, valamint a közönségkapcsolat, a nyilvánosságszervezés és az EMKE honlapjának részbeni szerkesztése is. Rájuk hárul a karbantartási, hibaelhárítási munkálatok elvégzése, megoldása, a folyamatos infrastrukturális fejlesztések kidolgozása és ezek gyakorlati kivitelezésének adminisztrálása, a ház szükségleteinek beszerzése.

***

A 2020 márciusában kitört koronavírus-, majd a világot uraló járvány teljesen megváltoztatta az intézmény addigi működését, hiszen az Emlékháznak egyik fő tevékenysége a rendezvényszervezés volt, amit egyik napról a másikra kénytelenek voltunk leállítani. A rendezvények tematikája szerteágazó volt, így különböző érdeklődésű közönséget vonzottak, gyerekektől a szépkorúakig, akik – gyakori visszajelzéseik alapján – nagyon hiányolják a Ház programjait és reményüket fejezik ki, hogy mielőbb visszatérhetnek ezekre.

Néhány közönség nélküli, interneten közvetített szűkkörű programra mégiscsak sor került, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

2020. július 18-án Concert for Consolation címmel kamarazene-estet szerveztünk. Közreműködtek: Gebe-Fügi Renáta szoprán és hegedűművész és Liliana Neciu mezzoszoprán. Zongorán kísért Nagy Gergő és Brian James Johnston. Egyes zeneművek alatt Brian James Johnston kivetített fotói voltak láthatók. A műsor keretében G. B. Pergolesi-, Ch. Gounod-, G. F. Händel-, E. Satie-, G. Bizet-, V. Bellini-, A. Ponchielli-, Liszt F.- és O. Hammerstein-művek hangzottak el. Az esemény ötletgazdája és rendezője a kanadai születésű Brian James Johnston, a kolozsvári Protestáns Teológia nyugalmazott tanára, aktív koncert- és fotókiállítás-szervező volt. Az online közvetítés Pálfi-Horváth Áron és Essig József operatőrök közreműködésével valósult meg.

2020. október 30-án Ligeti György zeneszerző emlékére harmadszorra megszervezett négynapos nemzetközi online fesztivál egyik koncertjére, illetve ennek felvételére került sor az Emlékházban. Az eseményen Béres Melinda hegedűművész, Eva Butean zongoraművész és Aurelian Băcan klarinétművész Igor Stravinsky: A katona története (Histoire du soldat) c. művének trió változatát adták elő. A fesztivál szervezője a Transylvania Art and Science, társszervező a Gheorghe Dima Zeneakadémia volt.

2021. január 19-én Kötő József dramaturg, színháztörténész, politikus, az EMKE egykori elnöke halálának évfordulóján emlékkötetet mutattunk be. A Színház, civil társadalom és politikum. Írások, tanulmányok Kötő József emlékére című könyv bemutatójára Kötő József lánya és fiai, a kötet néhány szerzője, valamint a szervezők jelenlétében került sor. Bodó A. Ottóval, Dáné Tibor Kálmánnal, Egyed Emesével és Gaal Györggyel a kötet szerkesztője, Bartha Katalin Ágnes beszélgetett. Az EMKE által szervezett esemény élőben volt követhető a szervezet Facebook-oldalán.

Három alkalommal helyet és lehetőséget biztosítottunk a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium néhány diákja számára, hogy a különböző helyszíneken tartózkodó tanárokból álló bizottság előtt online módon letehessék félévi vizsgájukat, valamint országos online zongoraversenyen vehessenek részt.

A 11. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatához – habár az is egészen másként alakult az előző évekhez képest – örömmel csatlakoztunk a Györkös Mányi Albert fametszetei című kiállítással, amely a megfelelő óvintézkedések betartása mellett végig látogatható volt a Napok alatt, nagy sikernek örvendett, számos látogató megtekintette. A Györkös-fametszetek bemutatása újdonság volt az Emlékház életében, hiszen a nagyközönség ez idáig nem láthatta ezeket az alkotásokat. Csupán azon személyek ismerték Györkös Mányi művészetének ezt a szeletét, akik annak idején ajándékba kaptak vagy megvásároltak tőle egy-egy metszetet. A tárlat anyagát Forró Ágnes képzőművész szakirányításával, kurátorságával, a Ház akkori munkatárásával dolgoztuk fel, válogattuk össze és készítettük elő. A levonatok mellett kiállítottuk a fadúcokat is, amely igen izgalmassá tette a kiállítást.

Nagyon fontosnak tartottuk a kialakult helyzet ellenére is a közönségünkkel való kapcsolat megőrzését. E célból elsősorban a Ház közösségi oldalát és közönségének Facebook-csoportját használtuk, amely felületeken az első hetekben-hónapokban általunk érdemesnek tartott online előadásokat, programokat osztottunk meg és ajánlottunk követőinknek, majd saját készítésű vagy rólunk szóló videókat, híreket, képeket osztottunk meg, szinte naponta (egy év alatt az oldalunkon és A Györkös Ház közönsége csoportban összesen közel 200, a JelesNapTár | Kolozsvár csoportban pedig több, mint 80 bejegyzéssel jelentkeztünk). Ugyanakkor fontosabb közlendők esetén, valamint ünnepek alkalmával hírlevelet is kiküldtünk.

Ebben az időszakban hoztuk létre a Györkös-ház YouTube-csatornáját is, amelyen jelenleg 52 videó tekinthető meg tevékenységünkkel, rendezvényeinkkel kapcsolatban (ebből 6 saját készítésű film).

A 12 éve indult JelesNapTár hagyományőrző gyermekprogramunkat sem folytathattuk a megszokott módon, azonban a sorozat szakmai irányítóival, Cserey Both Zsuzsa néprajzkutató-kézművessel és Szabó Kinga játszóházvezetővel, valamint Molnár Ferenc operatőr lelkes közreműködésével tavaly októbertől havonta létrehozunk egy, az aktuális jeles napokkal kapcsolatos kisfilmet, amelyet elsősorban a JelesNapTár | Kolozsvár Facebook-csoportunkban, de a YouTube-csatornánkon is megosztunk, és amelyek révén énekekkel, versekkel, az elmúlt évek alkalmain készült fotókkal és videókkal segítünk az érdeklődőknek ráhangolódni az éppen aktuális jeles napokra. Az említett csoportban indítottunk egy játékot is, amelyben a legtöbb helyes választ adó résztvevőt apró, jelképes ajándékcsomaggal jutalmaztunk.

Az elmúlt év tevékenységében a hagyaték alaposabb, részletesebb feldolgozása és ismertetése kapott hangsúlyt.

A Kolozsvárról elszármazott Szebeni Zsuzsa színház- és művészettörténésszel, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének igazgatójával továbbra is sikeres az együttműködésünk. A jelen időszakban az ő kiváló szakmai közreműködésével valósítottuk meg azt a 18 perces kisfilmet, amelyben a fent említett fametszet-kiállítást mutatjuk be. Molnár Ferenc operatőr és Tóth Orsolya gyártásvezető (szintén régi együttműködő partnereink) kiváló munkáját dicsérő film bármikor megtekinthető a Györkös Mányi Albert Emlékház YouTube-csatornáján.

2020 másik nagyon fontos momentuma Györkös Mányi Albert gondolatainak, életeseményeinek saját maga által hangkazettára rögzített, illetve ezen hanganyag 80 oldalnyi papírra gépelt változatának számítógépbe való beírása, majd a két, nem teljesen egyforma anyag összevetése és feldolgozása volt, amelyet Makai-Dimény Violával, a Ház akkori munkatársával együtt valósítottunk meg.

A múlt év nyarán elvégeztük a 169 Györkös- és 10 Jakab Ilona-festmény kereteinek karbantartását, ősszel pedig elkészült a Györkös-grafikák és -fadúcok digitalizálása is, amelyet – akárcsak a festmények reprodukcióját – László Miklós fotográfus valósított meg, ezúttal is önkéntes módon.

Ugyanakkor haladtunk az archivált hagyaték rendszerezésével és feldolgozásával, valamint a két évvel ezelőtt összeomlott asztali számítógépünk visszaszerzett dokumentumainak rendszerezésével is. Jelenleg a nevét felfedni nem kívánó támogatónktól kölcsön kapott számítógép és hálózatra kapcsolt adattár segítségével végezzük biztonságosan munkánkat. Reméljük, hogy egy következő sikeres pályázat segítségével sikerül majd beszereznünk saját felszerelést.

Tervünkben áll videósorozatban bemutatni a teljes Györkös Mányi-hagyatékot. Ebből egyelőre a már fent is említett, a fametszeteket és a fadúcokat ismertető kisfilm valósult meg. Ezt követik majd a Györkös- és Jakab Ilona-festményeket bemutató videók. Utóbbit régi együttműködő partnerünkkel, az Emlékház Jakab Ilona-hagyatékának kutatójával és az itt fellelhető alkotásokból készült kiállítások kurátorával, Bodó Renátával valósítjuk meg. A hagyaték igen értékes népi tárgyait bemutató kisfilmhez Tötszegi Tekla néprajzkutatót, az Erdélyi Néprajzi Múzeum aligazgatóját és Gál Katalin mákófalvi bútorfestőt sikerült megnyernünk. Ennek a filmnek jelentős része már megvan. A koronavírus sajnos több érintett személyt is megbetegített, ez a helyzet pedig meggátolt minket abban, hogy a tervezett időre elkészüljenek ezek az anyagok.

A tavaly ősszel sajnálatos módon elhunyt Essig József operatőr, intézményünk hűséges támogatója 21 eseményt rögzített videóra az elmúlt évek során az Emlékházban. Ezeket Tóth Orsolyával kezdtük el megszerkeszteni olyan formára, hogy a nagyközönség elé kerülhessenek. Közülük három már felkerült a YouTube-csatornánkra és a Facebookon is megosztottuk őket.

A múlt év végén nagy örömünkre megjelent a Nyitott szemmel beszélgetősorozatunk hangzó anyagának szerkesztett változatát tartalmazó könyvek 6. kötete, amelyet ezúttal is Laczkó Vass Róbert, a sorozat estjeinek társszervezője és állandó házigazdája jegyez. A könyvnek egyben online bemutatója is volt.

A 2012-ben megalakult Györkös Mányi Albert Emlékház Egyesület Dáné Tibor Kálmán elnökletével az elmúlt év folyamán is jelentős mértékben segítette az intézmény működését. Pozitívan elbírált pályázatainak köszönhetően az alábbiakat valósítottuk meg:

– újabb, Györkös-festményeket ábrázoló vászontasakokat készíttettünk az intézmény reklámozása céljából;

– rendezvényeinknek – az egyre inkább igényelt – interneten való közvetítése érdekében streamelő kamerát vásároltunk, minden ehhez szükséges tartozékkal együtt;

– a Steinway-zongoránk megfelelő állapotának megóvása érdekében beszereztünk egy vízálló védőhuzatot

Az idő vasfoga az elmúlt 10 év alatt elkoptatta az épület homlokzatán lévő cégtáblánkat, így újat kellett rendelnünk, ami azóta már fel is került a helyére.

A világjárvány miatt sajnos nem tudhatjuk, hogy mikor térhetünk vissza a megszokott kerékvágásba – csupán reménykedni tudunk abban, hogy nem kell már sokat várnunk rá. Jelenlegi terveink tehát nem a megszokott, közönség jelenlétében megvalósított rendezvényekről szólnak, hiszen az Emlékház viszonylag kis területe és légtere miatt egyelőre erre nincs lehetőségünk. Az elmúlt évben azt tapasztaltuk, hogy az előadók, beszélgető partnerek, képző- és előadóművészek nagyon igénylik az élő közönséget. Ettől függetlenül szándékunkban van további, élőben közvetített vagy rögzített, közönség nélküli előadások, rendezvények létrehozása.

Amit biztosan tudunk, az az, hogy folytatni kívánjuk a hagyaték festményeinek restaurálását, az archívum rendezését és feldolgozását, a hagyatékot bemutató további videók létrehozását, valamint nem utolsó sorban előkészítjük Györkös Mányi Albert születésének 2022-ben esedékes 100-ik évfordulója méltó megünneplését.

***

A jelen beszámolónkban felvonultatott eredmények nem valósulhattak volna meg az alábbi személyek és intézmények együttműködése és támogatása nélkül. A Ház köszönettel tartozik:

– Cserey Both Zsuzsának, Molnár Ferencnek, Szabó Kingának, Szebeni Zsuzsának és Tóth Orsolyának, akik önkéntesen vállalták a folyamatos és kiváló szakmai közreműködést;

– az emlékház azon barátainak, akik önkéntes, önzetlen munkával segítették az intézmény működését: Albert József, Dáné Tibor Kálmán, László Miklós, Makkai János, Nagy Béla, Pálfi-Horváth Áron, Péter János

– végül, de nem utolsósorban azon intézményeknek, akik az elmúlt évben hathatósan támogatták az emlékházat: Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, Györkös Mányi Albert Emlékház Egyesület, Daisler Print House.

Intézményünkről, valamint annak tevékenységéről az EMKE honlapján, azon belül a Györkös Mányi Albert Emlékház menüpont alatt, az Emlékház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján (azon belül is a Lejátszási listák menüpont alatt található félszáz videó révén) tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője
Kolozsvár, 2021. március 5.