Sütő András Emlékház

Sütő András szülői háza 2013-ban került az EMKE tulajdonába, az örökösök felajánlásából, egy emlékház létrehozásának érdekében. A szép gesztus kivitelezése nem volt egyszerű, az átvételt hosszadalmas jogi procedúra, és az oldalági örökösök kivásárolása előzte meg. Hosszú évek után az EMKE ismét közadakozásra szólított fel mindenkit, örömmel állapítottuk meg, hogy sokan felkarolták a kezdeményezést, a főtámogatók mellett több mint 200-an adakoztak.

A rendkívül romos állapotban átvett épület sürgős javításra szorult, hogy korszerű, európai mérce szerinti emlékházzá válhasson. Azóta magát a házat sikerült (kívül-belül) felújítani, és 2015 őszén átadni a látogatóközönségnek. A járulékos épületek (wc, nyárikonyha), illetve a ház környezetének rendbetétele a jövőbeli tervek közé tartozik.

Egy emlékház esetében nagyon fontos az, hogy hogyan néz ki. De még fontosabb, hogy annak az emlékét ápolja, aki a ház névadója. Sütő András szellemisége mindig is jelen volt Pusztakamaráson, mivel élt és él az emberek emlékezetében, a gyermekkor helyszínei megjelennek műveiben. De igazán azoknak a személyes tárgyainak idekerülésével lett méltó a kulturális zarándokhely cím viselésére a ház, amelyeket élete során használt vagy szeretett. Az emlékszoba kialakításához a család adta a tárgyakat, Fodor Attila fiatal muzeológus önzetlen munkájának eredménye a ház arculata. Az épület immár kívül-belül méltó arra, hogy emlékháznak neveztessék.

A ház gondozója a szamosújvári Téka Alapítvány.

 

Nyitva tartás: igény szerint, előzetes egyeztetés alapján.