SAJTÓVISSZHANG

Fleisz János könyvének bemutatója Nagyváradon

Az aradi vértanúk emléknapján, október 6-án, csütörtökön mutatják be dr. Fleisz János történész legújabb kötetét 16 órától, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, az Ezredévi emléktér/str. Libertății 40. szám alatt.
erdon.ro, 2022. szept. 29.

EMKE-oklevél Orbán Mihálynak

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület országos elnöksége mecénásoklevelet adományozott Orbán Mihály borászgazdának „a kelementelki pincészet által a magyar közművelődési élet támogatása érdekében kifejtett tevékenysége iránti elismerésül”.
e-nepujsag.ro, 2022. szept. 27.

Közművelődés: kulturális közösségek együttműködése a Kárpát-medencében

Szilágysági közművelődési szakmai napot tartottak 2022. szeptember 17-én Szilágysomlyón az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezésében.
Bihari Napló, 2022. szept. 26.

Könyvbemutató és koncert a magyar népmese napján

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmesét ünneplik.
e-nepujsag.ro, 2022. szept. 26.

Közművelődés: kulturális közösségek együttműködése a Kárpát-medencében

Szilágysági közművelődési szakmai napot tartottak 2022. szeptember 17-én Szilágysomlyón az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezésében. A résztvevőket köszöntötte dr.
erdon.ro, 2022. szept. 26.

Többszörös ünnepen emlékeznek Báthory István fejedelemre Szilágysomlyón

Kettős ünnepet ülnek a hétvégén Szilágysomlyón: a Báthory Napok keretében visszatekintenek a Báthory István Alapítvány elmúlt 30 évére, és az önkormányzat szervezésében megtartják a már hagyománnyá vált Báthory Festet is.
maszol.ro, 2022. szept. 21.

Szilágysági közművelődési szakmai nap

Közlemény Szilágysági közművelődési szakmai napot szervez szombaton, szeptember 17-én az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület országos és helyi szervezete, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet Szilágysomlyón. A programon részt vesznek mindkét szervezet képviselői, név szerint az EMKE részéről dr. Széman Péter országos elnök, Kovács Lilla, az ASzakkör erdélyi koordinátora, valamint Széman Emese Rózsa kutató, illetve Széman Rózsa, az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezet elnöke. A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében jelen lesz Závogyán Magdolna ügyvezetőasszony, dr. Juhász Erika szakmafejlesztési igazgató, Molnár György központvezető és kollégáik. A szakkörvezetők és szakkörszervezők módszertani napjának tervezett programja alább olvasható.
erdon.ro, 2022. szept. 16.

Györkös Mányi Albert-életműkiállítás

A zenetanárból festőművésszé átlényegült alkotó, Györkös Mányi Albert (1922–1993) világát a maga sokrétűségében és árnyaltságában bemutató életmű-kiállítás nyílt péntek délután az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK), illetve az Árkosi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön.
Székely Hírmondó, 2022. szeptember 6.

Az izzó palettájú festő

Születésének századik évfordulója adta az alkalmat arra, hogy Györkös Mányi Albert festőművész majdnem teljes életművét bemutató kiállítás jöhessen létre: Kolozsvár, Marosvásárhely és a festő szülőfaluja, Tordaszentlászló után Sepsiszentgyörgyön láthatóak Györkös Mányi alkotásai, a művek sokasága okán a kiállítás két helyszínen jött létre.
Háromszék napilap, 2022. szeptember 5.

Györkös 100 | Kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön

Grubisics Levente beszélgetett a két tárlat szervezőivel: Kós Katalinnal, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetőjével, a Györkös 100 emlékév főszervezőjével, Szebeni Zsuzsannával, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetőjével, a tárlatok kurátorával, az emlékév társszervezőjével, valamint Dr. Bordás Beátával, Erdélyi Művészeti Központ vezetőjével.
Sepsi Rádió, 2022. szeptember 2.

Reményik-megemlékezés

Reményik Sándorra (és Essig Józsefre) emlékezik az EMKE és a STARS Galéria augusztus 30-án délután 5 órakor a Házsongárdi temetőben.
szilagysagiszo.ro, 2022. szept. 1.

Közművelődési szakmai napot szerveznek Szilágysomlyón

BN-összeállítás 
erdon.ro, 2022. aug. 23.

Hétfő délután vesznek végső búcsút Sipos László festőművésztől

Hétfő délután vesznek végső búcsút Sipos Lászlótól, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművésztől, grafikustól, a kolozsvári iskola képviselőjétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától Kolozsváron Házsongárdi t
prae.hu, 2022. aug. 9.

Végső búcsút vesznek Sipos László festőművésztől a kolozsvári Házsongárdi temetőben

Hétfő délután vesznek végső búcsút Sipos Lászlótól, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművésztől, grafikustól, a kolozsvári iskola képviselőjétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától Kolozsváron Házsongárdi t
kronikaonline.ro, 2022. aug. 8.

„A hegyen az ember közelebb van önmagához és Istenhez” – sátoros vándortábort tart Gyimesben az EKE

Huszonkilencedik alkalommal szervezték meg az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Vándortáborát, amely kedden nyitotta meg kapuit Gyimesfelsőlokon.
maszol.ro, 2022. aug. 2.

Megalakulásának 150. évfordulójára emlékezett a Tordai Magyar Dalkör

Jubileumi rendezvényen emlékeztek a hétvégén a Tordai Magyar Dalkör megalakulásának 150.
szabadsag.ro, 2022. aug. 01.

Tordaszentlászlóra, Györkös Mányi Albert szülőfalujába vándorol a Györkös 100 kiállítás

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján Györkös 100 címmel egész éves kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az EMKE Kolozsváron működő Györkös-emlékháza.
szabadsag.ro, 2022. júl. 29.

„A szürke sohasem lehet érdekes” – D. Albu Annamária sepsiszentgyörgyi színésznő a pályán töltött három évtizedről

Három évtizedes színészi pálya és közel száz megformált szerep áll D. Albu Annamária sepsiszentgyörgyi színésznő, a Tamási Áron Színház társulatának tagja mögött, akinek kiemelkedő szakmai teljesítményét az EMKE áprilisban Poór Lili-díjjal ismerte el.
kronikaonline.ro, 2022. júl. 23.

Útkeresések Orth István szakrális művészetéhez

„… Mint meztelen test, olyan legyen szólalásod; a tested, mint a szó…” (Kondor Béla: Sötétség)
kronikaonline.ro, 2022. júl. 2.

Újra énekeltek a dalosok Tordaszentlászlón

Tizenhárom együttes – tizenegy kórus és két citeraegyüttes – vett részt szombaton a harmincegyedik alkalommal megszervezett Szent László-napi kórustalálkozón. Az időjárás is a dalosok pártján állt, hiszen a ragyogó napsütésben mindenki jókedvűen énekelt.
szabadsag.ro, 2022. jún. 27.

Vallomáscipelő - Györkös Mányi Albert marosvásárhelyi kiállításáról

Boldogan jöttem haza: elmondhattam, ami fontos nekem.
jodemenysegfoka.blog.hu, 2022.június 26.

Fodor Emőke: Ismerd meg a szórványt!

Ismerd meg a szórványt! Ezzel a címmel indította az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület azt a projektet melynek célja  erdélyi gyerekek találkozása, magyarságtudatuk erősítése.
Oktatér, 2022. jún. 17.

Összeállt a nagyszebeni 13. Hungarikum Napok programja

A magyar értékeket bemutató 13. Hungarikum Napokat július 1. és 3. között szervezik meg a nagyszebeni ASTRA Szabadtéri Múzeumban.
maszol.ro, 2022. jún. 20.

Végleges a nagyszebeni 13. Hungarikum Napok programja

A magyar értékeket bemutató rendezvényre július 1. és 3. között kerül sor a nagyszebeni ASTRA Szabadtéri Múzeumban.
nyugatijelen.com, 2022. jún. 19.

Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok – Jubileumi rendezvénysorozat

Színház, kóruselőadás, néptánc és hegyi túra: a hétvégén lezajlott Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok idén is színvonalas programot ajánlottak a bányavidéki magyarságnak.
nyugatijelen.com, 2022. jún. 14.

Szakmai tudás és lelkesedés a jó műsor titka: Székely Blanka Kolozsváron élő televíziós újságíró munkájáról, kihívásokról

Újságíró, műsorvezető, világutazó, családanya a Kolozsváron élő Székely Blanka, akit az EMKE nemrég Janovics Jenő-díjjal tüntetett ki. A fiatal televíziós szakember sokrétű munkájáról, szakmai kihívásokról, példaképekről beszélt a Krónikának.
Krónika, 2022. jún. 4.

Erdély dalát keresi a húsz éves MIÉRT, tehetséges fiatalok jelentkezését várják

Mivel „kevés az olyan dal van, ami igazán az erdélyi fiatalokról szólna”, a Magyar Ifjúsági Értekezlet úgy döntött, huszadik születésnapját dalversennyel ünnepli.
maszol.ro, 2022. jún. 2.

Az erdélyi magyar ifjúság dalát keresi a MIÉRT

„Azt a dalt keressük, amely hitelesen tud az erdélyi ifjúság hangján szólni, ami a mi nyelvünkön fogalmazza meg az erdélyi »otthon lenni« érzést” – foglalta össze az erdélyi magyar fiataloknak szóló pályázat célkitűzését a verseny egyik főszervezője, Bogya Anna.
erdon.ro, 2022. jún. 2.

A májusi Várad tartalmából

Megannyi érdekes olvasmány található a Várad folyóirat májusi lapszámában is. A tartalomból: Ezerarcú erdélyi festészet – a Böhm-gyűjteményből nyílt kiállítás a nagyváradi római katolikus püspöki palotában, Tóth Hajnal összeállítása. Átadták az EMKE díjait.
erdon.ro, 2022. máj. 23.

Báthory- és Petőfi-emlékév: kettős ünnepet ültek Szilágysomlyón

A Báthory István Alapítvány elnöksége és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szilágysomlyó és környéke péntek délután a szilágysomlyói EMKE Magyar Házban kulturális estet tartott a Báthory Alapítvány fennállásának 30 éves évfordulója, a Báthory Emlé
maszol.ro, 2022. máj. 23.

Kiállítás nyílt a TEG-ben

Törő Enikő Új kiállítást nyitottak meg szombat délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában, valamint a galéria művészeti vezetője átvette az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díszoklevelét is.
erdon.ro, 2022. máj. 23.

Centenáriumát ünnepelte a Romániai Magyar Dalosszövetség

Kétnapos rendezvényen ünnepelte létesítésének századik évfordulóját a hétvégén a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD).
Szabadság, 2022. május 16.

Színekben is muzsikál a világ

Györkös Mányi Albert művészete különleges színfoltja az erdélyi képzőművészetnek, elsősorban azért, mert világa, ábrázolásmódja eltér attól a megszokottól, a hagyományostól, az elvárttól, amely a hatvanas-nyolcvanas évek művészetét jelentette.
Marosvásárhelyi Rádió, 2022. május 16.

Budapesten és szülővárosában, Szatmárnémetiben is tisztelegnek a 115 éve született Dsida Jenő emléke előtt

A 115 éve született Dsida Jenőre emlékeznek kedden Budapesten az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) kezdeményezésére: azon a házon koszorúzzák meg a négy éve elhelyezett emléktáblát, ahol a költő az első világháború előtt lakott.
kronikaonline.ro, 2022. máj. 16.

Szatmári írókra emlékeztek – Erdélyi Magyar Televízió

Mindig magunkért, soha mások ellen – Dsida Jenő verssora volt a mottója annak a kétnapos programsorozatnak Szatmárnémetiben, amelyen a térség három nagy személyiségének, Dsida Jenő és Páskándi Géza költőnek, illetve Jakabffy Elemér politológusnak az életútjáról emlékezt
Erdélyi Magyar Televízió, 2022. máj. 15.

„…MINDIG MAGUNKÉRT, SOHA MÁSOK ELLEN…”

Dsida – Páskándi – Jakabffy Napok Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen 2022. május 12.-13.
anyanyelvapolo.hu, 2022. máj. 14.

Györkös 100

Az (újra)felfedezés örömét élhették át azok a művészetkedvelők, akik a Maros Megyei Múzeum várbeli székházában rendezett jubileumi kiállításon találkozhattak a száz éve született Györkös Mányi Albert festményeivel.
Népújság, 2022. május 13.

BOTRÁNYOSAN KONZERVATÍV DZSESSZ

Szentül hiszem, hogy ha ledobnának minket egy őserdőbe, a helyi törzsnek tudnánk úgy játszani, hogy tapsoljanak és őrjöngjenek. Ha egy mai popsztárt ejtőernyőznél közéjük, akkor lehet, hogy megennék vacsorára – mondta Bényei Tamás Kossuth-díjas zenész.
demokrata.hu, 2022. máj. 13.

100 éves a Romániai Magyar Dalosszövetség: sétával, konferenciával, hangversennyel ünnepelnek

Az erdélyi kóruskultúrát ápoló Romániai Magyar Dalosszövetség tematikus sétával, tudományos konferenciával, hangversennyel ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját pénteken és szombaton Kolozsváron.
maszol.ro, 2022. máj. 10.

Majtényban emlékezett a nyíregyházi szervezet

Két év kényszerszünet után újra népes közönség előtt emlékeztek meg április utolsó napján a majtényi síkon az 1711-es szatmári békéről. Az eseménynek az adott külön aktualitást, hogy 315 évvel ezelőtt foglalta el II.
szon.hu, 2022. máj. 6.

Rákóczi emlékezete

Rákóczi emlékezete Az erdélyi fejedelem több szállal kötődik Szatmárhoz
mediaklikk.hu, 2022. máj. 8.

MAGYARADÁS / Györkös 100

Györkös Mányi Albert, a klarinét tanárból lett festőművész, az idén lenne 100 éves. Ebből az alkalomból életmű kiállítást szerveztek a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy palotában. Összeállításunkban bemutatjuk a művész hagyatékát őrző és kutató személyeket, amit keretbe foglal egy régi barát emlékezése.
TVR1 - MAGYARADÁS az egyesen, 2022. május 3.

O sută de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi, marcați printr-o serie de expoziții în țară

Publicul târgumureșean va putea vedea în cadrul expoziției itinerante găzduite de Muzeul Județean Mureș o selecție de picturi în ulei aflate în grija Casei Memoriale, precum și lucrări din colecții private și publice donate pentru această ocazie. În cadrul expoziției va fi prezentat catalogul „Imagini de vis. O perspectivă asupra vieții lui Albert Györkös Mányi”.
curatorial.ro, 2022. május 3.

„Cum Deo!” — nem lehet más a jelszó

Két év kényszerszünet után, a szatmári béke 311. évfordulójára immáron harmincharmadik alkalommal szerveztek ünnepséget a majtényi síkra, a domahidi vasútállomás melletti emlékműhöz.
frissujsag.ro, 2022. máj. 2

Apró, de fontos adalékok – új kötetét mutatta be a bonchidai Bánffy-kastély monográfusa

20 évvel a bonchidai Bánffy-kastélyról szóló monográfiájának közzététele után újabb könyvben, ezúttal témák szerint csoportosítva foglalta össze az azóta bővített ismereteket Gy. Dávid Gyula építész. A Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent kötetet a szerző vetített képes előadással mutatta be péntek este a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban.
maszol.ro, 2022. április 30.

Koszorúzással indul a Dsida-Páskándi-Jakabffy- napok programsorozata

"Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére és szervezésében az Anyanyelvápolók Szövetsége, a szatmári G. M.
szatmar.ro, 2022. ápr. 29.

Rákóczi-megemlékezés a majtényi síkon

Április 30-án, szombaton 11 órakor Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuruc kort idéző dallamaival kezdődik a domahídi vasútállomás mögötti emlékműnél 33. alkalommal megrendezésre kerülő Rákóczi-megemlékezés.
frissujsag.ro, 2022. ápr. 28.

Marosvásárhelyre utazik a Györkös Mányi Albert emlékkiállítás

Marosvásárhely a Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat következő állomása. Az emlékkiállítás május 3-án, kedden 18 órakor nyílik a Maros Megyei Múzeum várbeli kiállítóterében.
maszol.ro, 2022. ápr. 26.

Kuructoborzó — Rákóczi-megemlékezés a majtényi síkon

Április végét hagyományosan a Rákóczi-megemlékezés jellemzi Szatmárban, pontosabban a majtényi síkon, ahol április 30-án 11 órától II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem marosvásárhelyi trónra lépésének 315. évfordulója jegyében zajlik a főhajtás.
frissujsag.ro, 2022. ápr. 21.

Kuructoborzó: ismét szól a tárogató a majtényi síkon

Április 30-án, szombaton 11 00 órakor Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuruckort idéző' dallamaival veszi kezdetét a domahídi vasútállomás mögötti emlékműnél 33.
szatmar.ro, 2022. ápr. 20.

Jeles elismerés – EMKE-díjasokkal beszélgettünk

Tizenegy EMKE-díjat, életműdíjakat és egy tiszteletbeli tagságot fémjelző oklevelet adtak át az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei rendezvényén.
kolozsvariradio.ro, 2022. ápr. 20.

Okleveleket adtak át az erdélyi magyar közművelődés napján

„A gyermeket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi”
e-nepujsag.ro, 2022. ápr. 19.

EMKE-díjas Kocsis Rudolf: „nyomokat hagyok magam után” [AUDIO]

A múlt szombaton tartotta Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az idei közgyűlését, és ez alkalommal kiosztották több kategóriában az erdélyi Oscar-díjként is emlegetett EMKE-díjakat.
aradihirek.ro, 2022. ápr. 15.

Györkös Mányi Albert-emlékév

Györkös Mányi Albert-emlékév – riport
Agnus Rádió, 2022. április 14.

Díjazás a Petőfi-emlékév jegyében a hagyományápolás és közművelődés területén

A Petőfi-emlékév jegyében díjazta a hagyományápolás és közművelődés területén évtizedek óta áldatlan munkát végző „napszámosait” az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete.
Krónika, 2022. ápr. 14.

Virág Endre a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes új igazgatója

Csütörtöktől Virág Endre néptáncos, néprajzos veszi át a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vezetését, miután véglegessé vált az igazgatói tisztségére kiírt versenyvizsga eredménye.
maszol.ro, 2022. ápr. 13.

Újratervezés: újra kell indítani az erdélyi civil életet

Kétéves cselekvési tervet dolgozott ki az EMKE
Szabadság napilap, 2022. ápr. 11.

Elismerés háromszéki kiválóságoknak

A művelődésszervezés, a kultúra, a művészetek megannyi területén évtizedek óta tevékenykedő, kiváló eredményeket felmutató tizenegy személyiséget díjazott szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A háromszékiek közül D.
3szek.ro, 2022. ápr. 12.

Közösségi megbecsülés

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) minden évben az 1885.
hirmondo.ro, 2022. ápr. 11.

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

Idén 11 elismerést adományoztak a közművelődési kultúra különféle területein tevékenykedő személyeknek, emellett életműdjakat is átadtak.
kultura.hu, 2022. ápr. 11.

EMKE-díjak 2022

Kiosztották az erdélyi Oscar-nak is nevezett EMKE-díjakat. Az eseményen készült beszámolónkat láthatják. A beszámoló ezen a linken érhető el!
Erdélyi Figyelő, 2022. ápr. 11.

Az erdélyi magyar közművelődés napja

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete április 12-én, kedden 18 órától az erdélyi magyar közművelődés napja tiszteletére ünnepi műsort tart a Maros Művészegyüttes Arany János utca 2. szám alatti székhelyén.
e-nepujsag.ro, 2022. ápr. 10.

Kolozsvár: átadták az EMKE-díjakat

Szombaton délelőtt tartották meg az EMKE évi közgyűlését, majd délután adták át a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartott gálán az idei elismeréseket.
hargitanepe.ro, 2022. ápr. 10.

EMKE-díjak és közgyűlés: kétéves cselekvési terv

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésén, szombaton mutatták be Kolozsvárott a szervezet elkövetkező két éves cselekvési tervét, amely az EMKE által tavaly, civil szervezetek körében végzett felmérés adataira alapszik.
szabadsag.ro, 2022. ápr. 10.

Határok nélkül: Egy virágban benne van az egész világ – Györkös Mányi Albert életmű kiállítás Kolozsváron

Virágot festeni nagyon nehéz, mert egy virágban benne van az egész világ – vallotta Györkös Mányi Albert festőművész.
Kossuth Rádió, 2022. április 9.

Györkös Mányi Albert már az első képein következetes művészi világot épített – az életműkiállítás kurátorát kérdeztük

Gyermeki percepció, emlékezés, álomképek, sajátos Kalevala-értelmezés és egy párizsi út – hogyan ragadható meg magyar és nemzetközi kontextusban a száz éve született Györkös Mányi Albert festészete? Ennek fontos elemeiről, jellemzőiről kérdeztük Ladó Ágota művészettörténészt, a festő Álomképek című kolozsvári, április 17-ig látogatható életmű-kiállításának szakkurátorát.
maszol.ro, 2022. április 6.

Györkös Mányi Albert már az első képein következetes művészi világot épített

Gyermeki percepció, emlékezés, álomképek, sajátos Kalevala-értelmezés és egy párizsi út – hogyan ragadható meg magyar és nemzetközi kontextusban a száz éve született Györkös Mányi Albert festészete?
maszol.ro, 2022. ápr. 6.

Váradiak is az EMKE díjazottjai közt

Közzétette 2022-es díjazottjainak névsorát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Az „Erdélyi Oscarnak” becézett díjakat április 9-én, szombaton délután 15 órától adják át a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.
erdon.ro, 2022. ápr. 6.

Átadják az EMKE „erdélyi Oscar-díjait”: tizenegyen részesülnek idén elismerésben

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szombaton osztja ki Kolozsváron idei elismeréseit.
kronikaonline.ro, 2022. ápr. 5.

they will be rewarded in 2022 by EMKE

Today they will be rewarded in 2022 by EMKE Hello to all of you from Top New York City Local news. Here are the news headlines about they will be rewarded in 2022 by EMKE
topnynews.com, 2022. apr. 5.

Erdélyi Oscar: őket díjazza 2022-ben az EMKE

Közzétette 2022-es díjazottjainak névsorát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Az „Erdélyi Oscarnak” becézett díjakat április 9-én, szombaton délután 15 órától adják át a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.
maszol.ro, 2022. ápr. 4.

Expoziția Györkös 100

Expoziția Györkös 100 – expoziție de pictură organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi
I Like Cluj, 2022. április 2.

Metszetekben rejlő másfajta és közben mégis ismerős Györkös-világ

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész emléke és munkássága előtt tisztelegve születésének 100. évfordulóján Györkös 100 címmel indította útjára kiállítás- és rendezvénysorozatát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel partnerségben.
szabadsag.ro, 2022. április 2.

Álomvilág, arctalan emberek, mitikus állatok - száz éve született Györkös Mányi Albert, két művészeti ág apostola

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház kiállítássorozatot szervez Györkös 100 címmel, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának fővédnökségével.
ErdélyiNapló.ro, 2022. márc. 31.

Györkös 100: együtt van jelen az idill és az idill megbomlásának veszélye is

100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár-képzőművész. Györkös 100 címmel az ő festményeiből nyílt tárlat a kolozsvári Művészeti Múzeumban.
kolozsvariradio.ro, 2022. március 29.

Györkös 100 – kiállítás Kolozsváron

A kolozsvári Művészeti Múzeumban megnyitott Györkös Mányi Albert kiállítás a "Györkös 100" emlékév rendezvénysorozat részeként április 17-ig tekinthető meg.
Erdélyi Figyelő, 2022.március 28.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át a kincses városban

Tizenkét magyar állami kitüntetést, Magyar Ezüst és Arany Érdemrend Kereszteket, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét nyújtották át péntek délután a kolozsvári Vallásszabadság Házában.
Krónika, 2022. márc. 26.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron

Magyar Ezüst és Arany Érdemrend Keresztet, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, valamint a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéseket adták át Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában pénteken.
maszol.ro, 2022. márc. 25.

100 de ani de la nașterea pictorului GYÖRKÖS MÁNYI. Expoziție omagială la Muzeul de Artă

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea profesorului de muzică și pictorului ALBERT GYÖRKÖS MÁNYI, Casa Memorială din Cluj ce-i poartă numele și funcționează în cadrul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, în parteneriat cu Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe organizează o serie de expoziții și evenimente sub titlul GYÖRKÖS 100.
clujulcultural.ro, 2022. március 26.

Bevezetés Györkös Mányi Albert világába

A kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban megnyitott tárlattal kezdődött el szerdán, március 23-án a Györkös Mányi Albert-emlékév, amelynek rendezvényei az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervezésében, a festő születésének 100. évfordulója jegyében zajlanak.
muvelodes.net, 2022. március 25.

„Megkondul a gótika lelke” – életmű-kiállítással emlékeznek Kolozsváron Györkös Mányi Albertre

A falusi gyermekkor álomszerű emlékképeiből és benyomásaiból, zenéből és intenzív színekből építette fel sajátos, szorongást sem nélkülöző „mesevilágát” a száz éve született Györkös Mányi Albert. Hagyatékának gondozói emlékévet hirdettek, amely nagyszabású életmű-kiállítással indult szerdán a Kolozsvári Művészeti Múzeumban.
maszol.ro, 2022. március 24.

GYÖRKÖS 100

Expoziție de pictură organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Albert Györkös Mányi | | Kiállítás Györkös Mányi Albert születésének századik évfordulója alkalmából
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 24 martie 2022

A festő-zenetanár egyszerre komor és mesés világába kalauzol a Györkös 100 emlékév kolozsvári nyitókiállítása

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész, zenetár munkássága előtt tiszteleg az az emlékév, amelyet szerdán kiállításmegnyitóval indítottak el a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum termeiben.
Krónika, 2022. március 24.

A festő-zenetanár egyszerre komor és mesés világába kalauzol a Györkös 100 emlékév kolozsvári nyitókiállítása

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész, zenetár munkássága előtt tiszteleg az az emlékév, amelyet szerdán kiállításmegnyitóval indítottak el a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum termeiben.
kronikaonline.ro, 2022. márc. 24.

Györkös Mányi Albert világának álomképeiből nyílt tárlat a Bánffy-palotában

Életmű-kiállítással vette kezdetét az emlékév
szabadsag.ro, 2022. márc. 24.

Kettős könyvbemutató a Németiben

A poszt-Covid időszak gazdag szatmári programkínálatából az igazi „színháznyitás” napjaiban nem volt kockázatmentes könyvbemutatót tartani. De meglett, és aki eljött, nem bánta meg.
Szatmár.ro, 2022. márc. 21.

Kiváló Közművelők: EMKE-díjas Puskel Péter és Ujj János [AUDIO]

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kiváló Közművelő-oklevéllel tüntette ki Puskel Péter és Ujj János aradi helytörténészeket.
aradihirek.ro, 2022. márc. 18.

Aktuális - Györkös 100 - Álomképek

Életműkiállítás és katalógusbemutató nyílik Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulója alkalmából a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban március 23-án, 18 órától. A részletekről Kós Katalint, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetőjét és programszervezőjét, a Györkös-hagyaték gondnokát kérdeztük.
Agnus Rádió, 2022. március 18.

EMKE Kiváló Közművelő-oklevél a „hely embereinek, a lokális történetek feltáróinak”

Immár hozzászoktunk, miután sokáig leszoktattak róla, hogy nagy nemzeti ünnepeinken, március 15-én és október 6-án a 2004 óta újra álló Szabadság-szobornál zajló megemlékezést ún.
nyugatijelen.com, 2022. márc. 16.

Eléri-e a magyarság aránya a húsz százalékot? – Ez a tétje a népszámlálásnak Szilágysomlyón

Nagy tétje van a szilágysomlyói magyarság számára az idei népszámlálásnak, abban reménykednek, ha a helyi magyar lakosok nyíltan felvállalják nemzetiségüket, vallásukat, és ezúttal is elérik, sőt meghaladják a 20 százalékot.
maszol.ro, 2022. márc. 14.

Fenntartható életmód nagyvárosi környezetben: a zöld életvitelt népszerűsíti az EMKISZ kezdeményezése Kolozsváron

A hulladékmentes, fenntartható életmódot népszerűsíti a Nekünk ZÖLD! kolozsvári kezdeményezés.
kronikaonline.ro, 2022. márc. 14.

GYÖRKÖS 100

A megemlékezéssorozat kettős eseménnyel indul, március 23-án Kolozsváron elsőízben mutatják be a GYÖRKÖS 100 emlékkiállítást, valamint az ÁLOMKÉPEK című katalógust, március 24-én pedig a Györkös Emlékházban a Polis Könyvkiadó gondozásában 2021-ben megjelent Györkös Mányi Albert grafikái című albumot.
muvelodes.net, 2022. március

Egyre több magyarországi vendégelőadás – a Petőfi-emlékév új kulturális programsorozattal indul a Kárpát-medencében

Tíz évvel ezelőtt alakították újra a Kárpát-medencei magyar kultúra központjának számító Nemzeti Művelődési Intézetet.
ErdélyiNapló.ro, 2022. márc. 10.

Elhunyt Soó Zöld Margit kolozsvári grafikus, festő, illusztrátor

Életének 91. évében elhunyt Soó Zöld Margit kolozsvári grafikus, festő, illusztrátor, aki 1957-től nyugdíjba vonulásáig volt a Napsugár gyermeklap grafikai szerkesztője, illusztrátora – közölte a lap szerkesztősége.
Krónika, 2022. március 09.

Mikor van az Amikor...

Amikor elkezdem írni az alábbiakat, felmerül bennem a kérdés: ismeri-e a régiónkbeli olvasó e felcímbeli két nevet? Hogyne, mondja egyik felem, mindkettő jelentős, az irodalom-, illetve színháztörténet által nyilvántartott személyiség.
Nyugati Jelen. 2022. március 07.

Györkös 100

Rendezvénysorozattal készülnek Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulójára. A tervezett rendezvényekről Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, valamint Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítások szakkurátora számolnak be.
Erdélyi Figyelő, 2022. március 3.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Györkös Mányi Albert festőművész, zenetanár életműve előtt

A száz éve született Györkös Mányi Albert festőművész életműve előtt tiszteleg az a nagyszabású, több helyszínre tervezett rendezvénysorozat, amelyet március 23-án egy kolozsvári kiállítás nyit meg.
kronikaonline.ro, 2022. márc. 3.

Az újonnan létesülő Petőfi Klubok látják vendégül Erdélyben a magyarországi művészeket

Tízéves az újjászervezett, lakiteleki központú Nemzeti Művelődési Intézet, ebből az alkalomból konferenciát szerveztek a kelet-magyarországi községben.
kronikaonline.ro, 2022. márc. 3.

Erdélyi és bácskai civilek

– 2021. szeptember 15. óta dolgozol az EMKE Országos Elnökségének kolozsvári irodájában. Vajdasági vagy, és az európai Erasmus+ program keretében ösztöndíjasként érkeztél az ernyőszervezethez, tapasztalatcserére.
muvelodes.net, LXXV évfolyam, febr.

Egész éves rendezvénysorozatot szerveznek Györkös Mányi Albert születésének századik évfordulóján

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház kiállítássorozatot szervez 2022-ben Györkös 100 címmel, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának fővédnökségével.
muvelodes.net, 2022. február 27.

Farsang nálunk

Farsang nálunk Szóban, képben, táncban 2022. február 25.-én 18 órától a Teleki Oktatási Központban, Szovátán szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Farsang nálunk című eseményre.
folkradio.hu, 2022. febr. 25.

Másik világ

Táncos, zenés beszélgetés a csángó magyarokról
e-nepujsag.ro, 2022. febr. 25.

Rendezvénysorozattal készülnek Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulójára

Györkös 100 címmel kiállítássorozatot szervez 2022-ben a kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója tiszteletére. Az események a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának fővédnökségével zajlanak.
Szabadság, 2022. február 21.

Kiállítás-sorozattal emlékeznek a 100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművészre

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház kiállítás-sorozatot szervez 2022-ben Györkös 100 címmel, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100.
maszol.ro, szabadsag.ro, 2022. febr. 22.

A nagyrahivatott — film Bakócz Tamásról

Bakócz Tamás érsekről, a mindmáig egyedüli magyar pápajelöltről szóló történelmi dráma filmadaptációját mutatja be az Esztergomi Várszínház Szatmár megyében.
frissujsag.ro, 2022. febr. 3.

Új elnököt és alelnököket választottak a zilahi EMKE élére

Tisztújító közgyűlést tartott az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) zilahi szervezete, élére az alapító és egyesületi tagok Bakó Andrást, alelnöknek Gombos Gyöngyi gazdasági alelnököt és Szabó Attila muzeológust, tiszteletbeli elnöknek Lakóné Hegyi Év
maszol.ro, 2022. jan. 25.

Megújult a rotunda

A magyar kormány támogatásával megújult Erdély legrégebbi, 11. századi körtemploma a Hunyad megyei Algyógyon (Geoagiu).
magyarhirlap.hu, 2022. jan. 20.

A Don-kanyarban elesettekre emlékeztek

Azokra az elesettekre, eltűntekre, illetve túlélőkre emlékeztek szerdán este Marosvásárhelyen a katolikus temetőben álló Don-kanyari emlékműnél, akik távol hazájuktól, mínusz 40–50 fokos fagyban meneteltek megfelelő öltözék és fegyver nélkül, és akikről hosszú é
szekelyhon.ro, 2022. jan. 12.

Petőfi-emlékév, marosvásárhelyi megemlékezés

A magyar Országgyűlés Petőfi Sándor – a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja – születésének 200.
e-nepujsag.ro, 2022. jan. 4.

Petőfire emlékeztek az új év első napján Marosvásárhelyen

Születésének 199. évfordulóján Petőfi Sándorra emlékeztek Marosvásárhelyen, a költő Kossuth- és Arany János utcák találkozásánál álló parkban levő szobránál.
szekelyhon.ro, 2022. jan. 1.