XXV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

2021. augusztus 10-én nyitották meg, előszőr Magyország határain kívül, a XXV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiát.  A rendezvény Kalotaszentkirályon zajlik 2021. augusztus 9 és 15 között, témája: Kincses Kárpát-medence / A magyarság hagyományos értékei.

Unknown Object

A megnyitón részt vett Széman Péter EMKE elnök, az alábbiakban közöljük a konferencia megnyitóján elhangzott beszédét.

 

Kedves Akadémisták!

Nagy szeretettel köszöntöm a 136 éve, még Magyarországon bejegyzett Erdélyi(részi) Magyar Közművelődési Egyesület, ismertebben az EMKE nevében (amely máskülönben az első magyar betűszó is volt), a mostani határokon túl először megszervezett, jubileumi Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára érkezetteket, elsősorban a diákokat.

Külön örvendek, hogy az első „külhoni” akadémia Erdélybe jött el, abba az elszakított országrészbe, amely régi, de újkori történelme során is mindig igyekezett megtartani a magyarság értékeit, és volt idő, amikor egyedüliként biztosította a magyar állam folytonosságát az eltelt több mint ezer év alatt. Ebben az időszakban született meg például az egyik legnagyobb, az akkori Európában is egyedülálló törvény, a vallásszabadság törvénye. És nemcsak a magyar államiságot vitte tovább, hanem a magyar kultúra megmaradt fellegvára volt önállóságának időszakában, megteremtve a már említett folytonosságot, sok nagy alkotót adva a magyar nemzetnek.

Erdély a változó körülmények, az impériumváltás ellenére is adni tudott a magyar kultúra, közművelődés számára, például a huszadik század vége felé ismét kútfője lett a hagyományos népi kultúrának, ha csak a népzenét és a néptáncot említjük is itt meg. Az itt gyűjtött – sok helyen még ma is élő – népzene és néptánc alapján indultak el például először Magyarországon, majd szerte a nagyvilágban a táncházak.

Talán ismétlem magam, de nagy örömömre szolgál, hogy Erdélybe jöttetek, az erdélyi kultúrával, hagyományokkal, értékekkel ismerkedhettek meg. A mostani alkalom, melyben a színpompás és gazdag kalotaszegi népi kultúrával, valamint Erdély fővárosának, Kolozsvárnak gazdag történelmi és irodalmi múltjával és jelenével találkozhattok, csak egy nagyon kis, de értékes szelete az erdélyi, bánsági, partiumi, székelyföldi, és így tovább, közművelődésnek. Első randevúnak jó indító, és remélem, hogy a találkozás után következik majd a megismerés, és rendszeres visszatérőkké váltok mint Erdély szerelmesei.

Kívánok az elkövetkező időszakra kellemes, de ugyanakkor hasznos időtöltést, és remélem, hogy sok szép emlékkel megrakodva térhettek haza a tábor zárása után.

Széman Péter, EMKE elnök