XXIX. (online) Szabédi Nap

Az EMKE huszonkilencedik alkalommal készült idén megszervezni a Szabédi Napot, de sajnos, a koronavírus-járvány miatt ezt nem tudjuk megtartani hagyományos formájában – jövőre pótoljuk! De hogy mégse maradjon el teljesen, online Szabédi Napot, vagy legalább is ahhoz hasonlót tartunk: Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából 2020. május 7-én, Szabédi László születésnapján este 6 órakor figyeljék a Főkonzulátus YouTube-csatornáját, Facebook-oldalát és természetesen az EMKE és EMKISZ Facebook-oldalát!

Aki lemaradt volna róla, itt megnézheti!

Hogyan lett a Sáromberkén született Székely Lászlóból Szabédi? Ismerte-e Ady Endrét? Miért nem találta a helyét az irodalmi műfajokban és a világban? Milyen hagyományai voltak a családban a versírásnak és mi közük volt Petőfi Sándorhoz? Hogyan kísérte végig a tragikus sorsú Szabédit a vonatsínek motívuma? – mindezekről és sokminden másról is beszélget dr. Bartha Katalin Ágnessel, a BBTE Színház és Film Karának tanárával, a Szabédi Emlékház volt vezetőjével, kutatójával dr. Széman Emese Rózsa, az emlékház jelenlegi vezetője. (A beszélgetés Skype-on készült, a minőségéért elnézést kérünk.)
Az összeállításban közreműködtek az EMKISZ versszínházi csoportjának tagjai: Széman Emese Rózsa, Tamás Csilla, Tamás Lehel.

A kisfilmben felhasznált fényképek az EMKE – Szabédi Emlékház, Gligor Róbert László, László Miklós, Széman Emese Rózsa fotói. Vágó: Széman Emese Rózsa.