Továbbra is hozzuk a dalt az erdőről, és magunkhoz engedjük a szavakat

Családias hangulatban, mintegy 20-an összegyűlve tartottuk az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület pusztakamarási Sütő András Emlékházánál megemlékezésünket az író, drámaíró 93. születésnapján. Az esemény kezdeményezője a szellemi hagyaték kezelője, a marosvásárhelyi Sütő András Baráti Egyesület volt, partnerek a szülői ház fenntartójaként az EMKE, valamint Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár.


Széman Péter, az EMKE elnöke. További képek »

A nem minden kalandtól mentes viharos délutánon végül az ég is velünk volt: a megemlékezés ideje alatt nemcsak az eső állt el, de a nap is kisütött. Oroszhegyi Attila helyi lelkipásztor a szülőfalu emlékezetéről beszélt, amely a gyökereket adta az erdélyi írónak, bárhova is fújta a sors szele a későbbiekben. Kilyén Ilka, Demeter József, a Sütő András Baráti Egyesület elnöke sajnálatos távollétében a szervezet múlt évi tevékenységéről és terveiről beszélt röviden. Külön megemlítendő az egyesület egy nyertes pályázata, amelynek köszönhetően megszervezték az Olvass, játssz, kirándulj című, szórványban élő diákoknak szóló vetélkedőt. Sütő András műveiből versenyezve nyerhetik el a fődíjat, a tavaly ősszel lebonyolított vetélkedőhöz többszáz diák csatlakozott. Ezt követően Széman Péter, az EMKE elnöke az emlékház körüli teendők mellett Sütő András közéleti, közművelői tevékenységére hívta fel a figyelmet, külön köszönetet mondva a Sütő András Baráti Egyesületnek munkájukért. Ritziu Ilka Krisztina népdalelőadása után a köszöntők sorát Demeter Stefánia Katalin konzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa képviselőjének jól dokumentált, alapos, kiselőadásnak is beillő beszéde zárta, melyben Sütő András munkásságát egy tágabb perspektívában, a pályatársak reflexiójából is szemlélve helyezte el.

Szőcs Judit, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének volt alelnöke az Advent a Hargitán című dráma kapcsán vallott személyes reflexiókban, idézetekben. A meghitt és felemelő megemlékezést Ritziu Ilka Krisztina és Kilyén Ilka A gyertya könnye című dramatikus játékának részlete, majd koszorúzás zárta.

Hazautazás előtt a résztvevők megkoszorúzták a Pusztakamaráson eltemetett báró Kemény Zsigmondnak a templomkertben elhelyezett szobrát.

szer