ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Tizedjére vettük birtokba a Kolozsvár tereit

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
fb nagyesemeny borito 1.png

Augusztus 25-én véget ért a X. Kolozsvári Magyar Napok, melyen az EMKE és EMKISZ hatodjára vett részt saját rendezvényekkel. A Kötő-konferencián Szabédi Nyílt Napon és a Színház utcai négy sátornapon összesen körülbelül 420 ember volt kíváncsi programjainkra.


Még a Magyar Napok hivatalos kezdete előtt, de már ahhoz kapcsolódva, augusztus 16-án tartottuk meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban a volt elnökünk, főtanácsosunk, Kötő József 80. születésnapjához kapcsolódóan megemlékező konferenciánkat. A napot főhajtással a Házsongárdi temetőben kezdtük. A tudományos előadásokra, visszaemlékező gondolatokra, majd az esti filmvetítésre kíváncsi közönség zsúfolásig töltötte az emlékházat.


Augusztus 19-én a Szabédi László Emlékházban tartottunk nyílt napot, illetve kínáltunk játéklehetőséget az érdeklődőknek. A programot Bertóti Johanna és Páll András ÉN produkciója debütált a közönség előtt, Azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam egymással címmel.


Csütörtökön, augusztus 22-én nyitottuk az EMKISZ-szel közös sátrunkat a Színház / E. de Martonne utcában, négy napon át vártuk az érdeklődőket délelőtt 11 és este 7 óra között. Kézműves foglalkozásaink közül a kosárfonás vonzotta a legtöbb alkotni vágyó gyereket és felnőttet, de anyanyelvi játékaink, kvízeink közül is szép számban tölöttek ki, volt olyan, amelyikből már szombat estére egy sem maradt.

Komolyabb húrokat pengettek kerekasztal-beszélgetéseink, melyeken a környezetvédelem, a fiatalok művészeti nevelése és a mindennapi közművelődés témákat jártuk körül.


Naponta más-más kérdéssel jelentkező interaktív csapatjátékainkon, az EMKISZ Kolozsvári Honfoglalóján, valamint a Georgius Aranka Társaság anyanyelvi játékan egy-egy alkalommal 6-12 ember vett részt, a játék izgalmán kívül kis nyereményekkel térhettek haza a visszatérő és új vállalkozó kedvűek.


Szép számú közönségnek örvendett a két pódiumműsorunk is. Szombaton az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezet Játékakadémia nevű felnőtt amatőr színjátszó csoportja nevetette meg a nagyérdeműt Nádassy László A tacskó című bohózatával. Hősiesen közdöttek az utca zajával, el is nyerték a közösnség tetszését. Hasonló körülmények között adta elő Szamárfül. Verses mekegés Romhányival című műsorát az EMKISZ versszínházi csoportja, őket is őszinte tapssal jutalmazták.

 

Kissé még a X. KMN bódulatában élve egyebet nem mondhatunk: hálás nagy köszönet mindenkinek, aki munkájával, lelkesedésével, érdeklődésével sikeressé tette az EMKE és EMKISZ 2019-es Magyar Napjait. Jövőre, veletek, ugyanitt!

 További fotókat, illetve helyszíni tudósítást Facebook- és Instagram-oldalunkon találhatnak!

 

-szer-

Fotók: Cserép Rita, Józsa K. Lídia, Kovács Lilla, Széman E. Rózsa, Tamás Csilla

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés