ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
plakat_beszterce-2017_emke.jpg

Társadalmi szerepvállalás és részvétel a 19. század végén: az EMKE indulása címmel kiállítás nyílik az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megalakulásának 130. évfordulójának tiszteletére.

Időpont: 2017. október 5., csütörtök, 17:30 óra
Helyszín: Besztercei Magyar Ház, Wass György terem (Titulescu u. 46 sz.)

A kiállítás kurátora: Bartha Katalin Ágnes, grafikai arculatát Demeter Vincze András tervezte.

A 2017. október 5-én, csütörtökön délután fél 6-kor a Besztercei Magyar Ház Wass György termében (Titulescu u. 46 sz.) megnyíló kiállítás a dualizmus kori Magyarország legnagyobb és hatásában legátfogóbb közművelődési egyesületének kezdeti időszakát eleveníti meg korabeli írásos és képi dokumentumok valamint tárgyak révén. Az 1885-ös alakulástól a század végéig számos korabeli politikus, művész valamint művelődés és művészetpártoló sorakozik fel az egyesület mögé, illetve azonosul az EMKE célkitűzéseivel az Európa-szerte uralkodó egységesítő-nemzetiesítő program korabeli szellemében. Mindezt tanúsítják a korai filléres adományok vagy a Kun Kocsárd gróf fejedelmi alapítványának dokumentumai, korabeli rangos és kevésbé ismert előadóművészek, műalkotások és művek EMKE-s kapcsolódásai, az egyesületi működést lehetővé tevő szereplők tevékenységi dokumentumai. Ugyanakkor az EMKE-nek az erdélyi oktatásügyben illetve gazdaságban betöltött korabeli szerepébe is beleláthatunk.

A kiállított anyagok főként a Román Országos Levéltár Kolozs Megyei Fiókjában található EMKE-levéltárban, családi, egyházi, egyéni és közgyűjteményekből származnak. A kiállítás törzsanyaga kolozsvári bemutatója és több más helyszín után érkezik a városba, s egyik célja az egyesület jelentőségére újra felhívni a figyelmet.

Köszöntő: Plesch Katalin, a besztercei EMKE elnöke.

A kiállítást megnyitja: dr. Széman Péter EMKE-elnök és Bartha Katalin Ágnes, a kiállítás kurátora.

Fellépnek: Botos Elvira (zongora), Szőke Kálmán (hegedű)

A kiállítás-megnyitó keretében bemutatják: Életpályák, programok a közművelődés szolgálatában. Tanulmányok az EMKE 130 évéről c. kötetet.

Mindenkit szeretettel várunk!

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés