ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Szilágyi Domokosra emlékezünk

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Szilágyi Domokos

„Hozzon egy szál virágot!” – szólítjuk meg mindazokat, akik szeretik a 80 éve született költő alkotásait.

Az 1989-es romániai decemberi események után „csak” a Láncos templom kertjében volt elhelyezhető és felavatható Kölcsey szobora. Ezt követően, negyedszázada, épp a tragikus sorsú Szilágyi Domokosra emlékezve állíttatta Szatmárnémeti magyarsága az első köztéri alkotást.

Sok huzavona, csatározás előzte meg a Kolozsi Tibor képzőművész többször is megrongált, előbb műkőből, majd bronzból elkészült, így kétszer is felavatott alkotásának elhelyezését. Ma már vitathatatlan – a legjobb helyen áll, s családi hangulatot, emberi melegséget sugározva teszi vonzóbbá városunk legforgalmasabb és legnépesebb lakónegyedét.

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében 1993 óta – sorrendben – az idei immár a tizenhatodik Szilágyi Domokos-megemlékezés. Méltó főhajtás kíván lenni ez idei is az előtt az alkotó előtt, aki az ugyancsak Szatmárnémetihez kötődő Dsida Jenő és Páskándi Géza mellett meghatározó egyénisége volt a XX. századi erdélyi magyar lírának.

Július 2-án, hétfőn délután 6:00 órakor minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők költőnknek a Megyei Kórház épülete előtti szobrához.

Koszorú helyett hozzon mindenki egy-egy szál virágot.

 

Muzsnay Árpád

A megemlékezés programja a feltöltött pdf-fájlban olvasható.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés