ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Szenik Ilona népzenei gyűjteménye | Könyv- és DVD-bemutató

Könyvbemutató – plakát

Időpont: 2020. január 29., szerda, 18.30 óra
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

2020. január 29-én, szerdán, 18.30 órától a Szenik Ilona népzenei gyűjteménye című, 2019-ben kiadott kötetet mutatjuk be a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A magyar-román-angol nyelvű kiadvány DVD-melléklete 4441 dallamváltozatot, 3731 hangklipet, 2653 kéziratoldalt, 77 fotót, 1 térképet tartalmaz. A kötet az Avas, Szamos mente, Szilágyság, Bihar, Kalotaszeg, Mezőség, Maros-Küküllő vidéke, Felső-Maros mente, Székelyföld, Moldva tájegységekre, valamint az alábbi műfajokra tér ki: világi és egyházi dalok, balladák, népszokások dallamvilága, hangszeres táncdallamok stb.

A Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza gondozásában megjelent kötetet Pávai István és Gergely Zoltán népzenekutatók szerkesztették, bemutatja Richter Pál zenetörténész.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
Szenik Ilona az erdélyi népzenekutatásnak az 1950-es évektől kezdve tevékenykedő nagyjai (Jagamas János, Almási István, Kallós Zoltán) közé tartozik. Munkásságában a gyűjtés, felsőfokú oktatás és tudományos feldolgozás harmonikus egységet képezett. Kolozsvári zeneakadémista diákjai közül hivatásos népzenekutatók és műkedvelő gyűjtők kerültek ki, akik tőle tanulták a csoportos gyűjtőmunka módszerét, a népzene lejegyzésének és tudományos értelmezésének módozatait. Bartók után ő az a magyar népzenekutató, akinek román népzenei kutatásait a román etnomuzikológia messzemenően elismeri és kiemelkedőnek tartja. Teljes népzenei gyűjteményének kiadását legidősebb és legfiatalabb népzenekutató tanítványa, Pávai István és Gergely Zoltán szerkesztette. Bemutatja Richter Pál, a BTK Zenetudományi Intézet igazgatója.
***
A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés