ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Szendrey Júliától Csinszkáig – női emlékírók | Könyvbemutató

Női emlékírók – plakát

Szendrey Júliától Csinszkáig címmel a budapesti Szépmíves Kiadó női emlékírók sorozatával ismerkedhet meg a kolozsvári közönség 2018. augusztus 21-én, kedden, 17 órától, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A kiadó Szépmíves Könyvek sorozata a 19-ik és 20-ik századi emlékiratok, naplók, kultúrtörténeti munkák publikálására szakosodott művelődéstörténeti műhely, amely elsősorban a lappangó vagy éppen elfeledett kéziratok feltárását és közkinccsé tételét tűzte ki célul, hiszen az utóbbi másfélszáz esztendő e tekintetben (is) tele van kiadatlan, elfeledett, cenzúrázott írásos-képes emlékekkel, csak meg kell találni őket. A rendezvényen ebből a minőségi könyvfolyamból a női szerzők alkotásait mutatjuk be, a magyar irodalom talán legemblematikusabb alakjának, Petőfi Sándor feleségének a naplójától – melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát –, egészen a Csinszka naplójáig, mely gyerekkoráról, és arról az időszakról szól, amikor levelezni, ismerkedni kezdett Ady Endrével. Egy olyan, új nézőpontot és friss szemléletet tükröző irodalom-kultúrtörténeti ív ez, melyet a Szépmíves sorozat hiánypótlással rajzol meg.

A rendezvényen az alábbi könyvek kerülnek bemutatásra:

  • Szendrey Júlia: Családi levelek
  • Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből
  • Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek
  • Gróf Károlyi Istvánné Windisch-Graetz Mária Magdolna: Feljegyzések és életképek
  • Gróf Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917-1922
  • Boncza Berta: Vallomás a csodáról. Csinszka naplója

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló eseményen Kovács Attila Zoltánnal, a kiadó vezetőjével, a sorozat szerkesztőjével Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója beszélget irodalmunk és kultúrtörténetünk e hiánypótló köteteiről.

Az eseményt Vindis Andrea színművész és Szép András zongorista közreműködése teszi színesebbé.

A Györkös Mányi Albert Emlékház és a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának közös szervezésében sorra kerülő rendezvényre szeretettel várunk mindenkit!

***

Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés