ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

A szülőfalu idei főhajtása Páskándi Géza emléke előtt

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
DSCF0036.JPG

Negyedszázada halt meg Szatmárhegy Kossuth-díjas alkotója

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére helyi szervezetek bevonásával az 1998-tól hagyományossá vált Páskándi Napok keretében idén is méltó módon akart emlékezni Páskándi Géza Kossuth-díjas íróra a szülőfalu: Szatmárhegy, valamint iskoláinak városa: Szatmárnémeti.

Páskándi Géza mellett – az elmúlt évek hasonló és sikeres megemlékezéseihez hasonlóan – Jakabffy Elemér és Dsida Jenő szellemi öröksége előtt is fejet hajtva szándékozott a Trianon utáni évszázad egymást követő nemzedékei tevékenysége előtt tisztelegni e többnapos rendezvény szerteágazó programja.

Irodalmi tanácskozás keretében Páskándi Géza még élő neves ismerői (többek közt: Dávid Gyula, Láng Gusztáv, Márkus Béla és Bertha Zoltán irodalomtörténészek) részvételével került volna sor a negyedszázada félbeszakadt korszakalkotó tevékenység értékelésére, az író munkásságának a megelőző, valamint az őt követő nemzedékekhez való kötődése.

Külön színfoltja kívánt lenni e rendezvénynek a drámaíró Páskándi szatmári iskolája mai diákjai Szatmárhegyre tervezett színi előadása, a szülőfalu könyvtárának és művelődési otthonának névadó ünnepsége, valamint azon egykori iskolaépület emléktáblával való megjelölése, melynek padjaiban a betűvetést elsajátította.

A márciustól tomboló világjárvány az elképzelések megvalósítását megakadályozta – a szervezők a rendezvény elhalasztása, későbbi megtartása mellett döntöttek. Makacsul bízva azonban abban, hogy az Élet – ezen belül művelődési hagyományaink ápolása – hónapokon belül valóságként zavartalanul tovább folytatódhat, elmaradt terveiket valóra válthatják Szatmárhegyen is.

Külsőségeket mellőzve és betartva a járvánnyal kapcsolatos hatályos szigorú intézkedéseket Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, Szücs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere, Huszti Gyula vállalkozó, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke, Muntán Antal pedagógus, a Páskándi Napok diákműsorainak mindenkori irányítója, valamint Marián Éva községi könyvtárosnak köszönhetően 2020. május 18-tól – az alkotó halálának 25. évfordulójára is emlékezve – újabb maradandó Páskándi-emlékjellel büszkélkedhet a szülőfalu.

Kétnyelvű emléktábla került annak a szülőház telkéhez közeli épületnek a falára, amelyikben I. osztályos kisdiákként iskolai tanulmányait a későbbi Kossuth-díjas alkotó elkezdte:

Köszönet Benedek Piroska vállalkozónak a márványtábláért, a helyi RMDSZ-szervezetnek a Dicső Annamária által kivitelezett betűmetszésért, a községi önkormányzat építő munkásainak pedig az emlékjel épület homlokzatára való elhelyezéséért.

A nagyon szűk körű főhajtáson részt vett Pataki Csaba, Szatmár megye önkormányzatának elnöke is.

(muzsnay)

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés