A szülőfalu idei főhajtása Páskándi Géza emléke előtt

Negyedszázada halt meg Szatmárhegy Kossuth-díjas alkotója

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére helyi szervezetek bevonásával az 1998-tól hagyományossá vált Páskándi Napok keretében idén is méltó módon akart emlékezni Páskándi Géza Kossuth-díjas íróra a szülőfalu: Szatmárhegy, valamint iskoláinak városa: Szatmárnémeti.

Páskándi Géza mellett – az elmúlt évek hasonló és sikeres megemlékezéseihez hasonlóan – Jakabffy Elemér és Dsida Jenő szellemi öröksége előtt is fejet hajtva szándékozott a Trianon utáni évszázad egymást követő nemzedékei tevékenysége előtt tisztelegni e többnapos rendezvény szerteágazó programja.

Irodalmi tanácskozás keretében Páskándi Géza még élő neves ismerői (többek közt: Dávid Gyula, Láng Gusztáv, Márkus Béla és Bertha Zoltán irodalomtörténészek) részvételével került volna sor a negyedszázada félbeszakadt korszakalkotó tevékenység értékelésére, az író munkásságának a megelőző, valamint az őt követő nemzedékekhez való kötődése.

Külön színfoltja kívánt lenni e rendezvénynek a drámaíró Páskándi szatmári iskolája mai diákjai Szatmárhegyre tervezett színi előadása, a szülőfalu könyvtárának és művelődési otthonának névadó ünnepsége, valamint azon egykori iskolaépület emléktáblával való megjelölése, melynek padjaiban a betűvetést elsajátította.

A márciustól tomboló világjárvány az elképzelések megvalósítását megakadályozta – a szervezők a rendezvény elhalasztása, későbbi megtartása mellett döntöttek. Makacsul bízva azonban abban, hogy az Élet – ezen belül művelődési hagyományaink ápolása – hónapokon belül valóságként zavartalanul tovább folytatódhat, elmaradt terveiket valóra válthatják Szatmárhegyen is.

Külsőségeket mellőzve és betartva a járvánnyal kapcsolatos hatályos szigorú intézkedéseket Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, Szücs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere, Huszti Gyula vállalkozó, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke, Muntán Antal pedagógus, a Páskándi Napok diákműsorainak mindenkori irányítója, valamint Marián Éva községi könyvtárosnak köszönhetően 2020. május 18-tól – az alkotó halálának 25. évfordulójára is emlékezve – újabb maradandó Páskándi-emlékjellel büszkélkedhet a szülőfalu.

Kétnyelvű emléktábla került annak a szülőház telkéhez közeli épületnek a falára, amelyikben I. osztályos kisdiákként iskolai tanulmányait a későbbi Kossuth-díjas alkotó elkezdte:

Köszönet Benedek Piroska vállalkozónak a márványtábláért, a helyi RMDSZ-szervezetnek a Dicső Annamária által kivitelezett betűmetszésért, a községi önkormányzat építő munkásainak pedig az emlékjel épület homlokzatára való elhelyezéséért.

A nagyon szűk körű főhajtáson részt vett Pataki Csaba, Szatmár megye önkormányzatának elnöke is.

(muzsnay)