ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Száz év Ady nélkül – Ady Endre szatmári román fordítói

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Ady Endre

M E G H Í V Ó

Ady Endre-megemlékezés a Szatmár Megyei Könyvtárban

 

A Szatmár Megyei Könyvtár az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésével 2019. január 28-án, hétfőn 14:00 órakor emlékezik a Megyei Könyvtár Multimedia termében Ady Endre halálának századik évfordulójáról.

Rendezvényünkkel tisztelegni kívánunk az előtt a modern magyar költő emléke és életműve előtt, aki tájainkon, napjainkban az ő nevét viselő egykori Érmindszenten született.

Ady költészetét a román irodalomkedvelő közönség elsőként a költő barátja, az ugyancsak nagytehetségű lírikus: Octavian Goga fordításainak köszönhetően ismerhette meg.

Tevékenységükkel mindketten bizonyították, hogy a népek közti közeledés, tisztelet és barátság a kultúra segítségével érhető el és erősíthető az legsikeresebben.

Rendezvényünkön Ady Endre verseinek szatmári fordítóit vesszük számba, azt a jelentős hozzájárulást, mellyel a száz esztendeje meghalt költő életművének a román olvasóközönség általi megismertetésében rangosan és maradandóan segítettek. Közöttük tudhatjuk a román irodalom olyan jelentős alkotóit, mint Octavian Şireagu, Costa Carei, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur – s a felsorolást folytathatnánk...

Ady Endre költeményeinek szatmári román fordítóiról Viorel Câmpean és Marta Cordea, a Szatmár Megyei Könyvtár munkatársai, a szatmári Ady-kultuszról pedig Muzsnay Árpád művelődésszervező, az EMKE főtanácsosa beszél. Előadásaikat fotó dokumentumok bemutatásával és könyvkiállítással teszik majd emlékezetesebbé.

Rendezvényünk mindenki számára nyitott. Hívunk és várunk minden irodalomkedvelőt.

Muzsnay Árpád

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés