ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Úrihímzés kiállítás és előadás

Úrihímzés kiállítás és előadás – plakát

A sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely úrihímzés kiállítása nyílik meg 2017. május 11-én, csütörtökön, 18 órakor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.). A kiállítást Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója méltatja. A megnyitót Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész-etnográfus ismeretterjesztő előadása követi Lorántffy Zsuzsanna udvarának értékteremtő munkája az egykori Magyarországon és Erdélyi Fejedelemségben címmel.

A 17. század elején kialakult úri hímzést a magyar népi hímzés ősének tekintik. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony sárospataki udvarában a kor legbefolyásosabb nemes családjainak lányai tanulták ennek a hímzésnek a fortélyait. A történelmi hagyományok nyomán a sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely alkotói újraélesztik a legszebb hagyományait e kornak. A kiállítás a mai hímző műhely legszebb munkáiból nyújt át egy gyönyörű válogatást. A tárlathoz Pocsainé dr. Eperjesi Eszter – a téma magyarországi legjobb ismerője – előadása csatlakozik.

Az EMKE Észak-magyarországi Képviseleti Irodája, a Zempléni Múzsa Alapítvány és az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház közös rendezvényének keretében megnyíló kiállítás június 9-ig tekinthető meg, hétfőn, kedden és pénteken 10-13, szerdán és csütörtökön 13-17 óra között, valamint a rendezvényeink alkalmával.

Szeretettel várunk mindenkit!

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro/gyorkos-manyi-albert-emlekhaz-cimlap
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk csoportja: www.facebook.com/groups/466663906846475

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés