REHABILI-TÉR

REHABILI-TÉR
Újragondolták Kézdivásárhely főterét

Korlátozott vagy teljesen kitiltott gépkocsiforgalom, tágas közösségi tér, padokkal, biciklisekkel, gyalogosokkal, hangulatos kávézók, közönségvonzó kulturális események – 16 fiatal építész, arculattervező, kertészmérnök, építőmérnök újragondolta Kézdivásárhely főterét.

A jellegzetes szerkezetű, a kommunizmus településrombolását szerencsésen túlélt egykori vásártér körül keskeny utcácskák, azaz az udvarterek találhatók sugár alakban. Ez a máig fennmaradt középkori településszerkezet Kézdivásárhely egyik legfőbb nevezetessége, a főtéri impozáns szecessziós-eklektikus homlokzatú épületek mellett. A fiatal szakemberek arra is gondoltak, hogy nemcsak a főteret kellene visszaadni a közösségnek, hanem a tágabb értelemben vett belvárost: e keskeny utcácskákban is lennének vendéglő, kávézó működtetésére alkalmas épületek, sőt egy-egy utcával hátrébb akár parkolóház építésére alkalmas telkek is akadnak, így mentesíteni lehetne a főteret a parkoló gépkocsiktól.

A látványterveket megtekinthetik az érdeklődők Brassóban is, 2011. október 11-én, kedden 18 órakor, a Reménység Házában nyíló kiállításon.

Kurátor: Weisz István
Házigazda: Vetró B. Sebestyén András

Szervező: ACSJKE
Támogató: Reménység Háza
Médiapartnerek: Brassói Lapok, Brassai tv, hiresiroda.ro