ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Régiók bemutatkozása | Nyárádmente

Régiók bemutatkozása: Nyárádmente – plakát

2019. október 11-én, pénteken, 18 órától újabb kistérséggel ismerkedhetünk meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös rendezésében.

A Régiók bemutatkozása sorozatban ez alkalommal Nyárádmente értékeit, jeles embereit ismerheti meg a kolozsvári közönség a Nyárádmente Kistérségi Társulás szervezői közreműködésével és egyúttal megtekinthet egy, a régiót bemutató fotókiállítást is.

Ugyanakkor sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, és letelepedtek már Erdély fővárosában, vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban. Különösképpen ezeket a honfitársainkat kívánjuk megszólítani a Györkös-házban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) évente megrendezett eseménnyel: megidézve egy rövid kulturális programmal a szülőföldet, majd elbeszélgetve velük arról, hogy hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét.

Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntőjét és bevezetőjét követően a következő előadásokra kerül sor:

  • Vidékfejlesztés a NyárádmenténBalássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás/Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa
  • Nyárádmente népszokásai az ezredfordulóndr. Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár
  • A felső Nyárádmente hiedelemvilágának mentálhigiénés funkciói napjainkbandr. Balássyné Szabó Enikő néprajzkutató
  • Kertészeti kultúra a Nyárád mentén – dr. Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője
  • Nyárádszereda művelődési életeSuba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője

Az előadásokat Itthon és/vagy otthon címmel a közönséggel való interaktív beszélgetés követi, amelyet Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztője moderál.

Szeretettel várunk mindenkit!

***
Szervezők:
Művelődés folyóirat szerkesztősége
Nyárádmente Kistérségi Társulás
Györkös Mányi Albert Emlékház

Az esemény Facebook-oldala

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés