ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Pillanatképek a televíziós szerkesztő, rendező, zeneszerző, jazzmuzsikus életéből

Forrás: 
Kolozsvári Rádió, 2018. március 2.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Boros Zoltán a nyolcvanas években rendszeresen fellépett együttesével a hazai jazz-fesztiválokon, szerzői lemeze jelent meg, a Román Televízióban jazz-műsorokat is szerkesztett. Zenei szerkesztő-rendezőként az erdélyi magyar könnyűzene és régizene népszerűsítésén dolgozott televízióban, rádióban, lemezeken. Szerepe volt a csíkszeredai Régizene Fesztivál elindításában.

Februárban Boros Zoltán a Györkös Mányi Albert Emlékház ZeneSzó című beszélgetés-sorozatának volt meghívott vendége. Ott is, majd nálunk, a rádióstúdióban is pályájáról mesélt.

A hazai közszolgálati televízió magyar szerkesztőségének egykori vezetője a 70-es 80-as években sokat tett az erdélyi magyar könnyűzene és régizene népszerűsítéséért. Ám Boros Zoltán mindenekelőtt zenész, jazz-zongorista, aki a jászvásári, majd a kolozsvári zenekadémia elvégzése után zenekarával néhány évig a tengerparton és luxushajókon muzsikált. Később zenei szerkesztőként részt vett a szebeni jazz-fesztiválon, és szólólemeze is megjelent.

„A jazz olyan, mint az élet” -vallja.

Most már látom, hogy a hanyatlás időszakában felvállaltam egyfajta Don Quijote szerepet. Az előadások, koncertek, nagyobb szabású felvételek készítésekor elszenvedett nyomásokról, feszültségekről, kényszerhelyzetekről, amelyek néha befolyásolták a műsor minőségét is, ritkán tájékoztattam zenész barátaimat, hogy ne szegjem kedvüket, a sajtót meg egyáltalán, hiszen úgysem jelent volna meg. Így többször megtörtént, hogy jobbról is, balról is kaptam pofonokat. Szélmalommal szálltam szembe, és sebeket kaptam nemcsak a malomtól, hanem néha Dulcineától, Sancho Panzától, sőt, Rosinantetól is.

Tulajdonképpen néha a zenében is azt a darabokratörést idézem, ami a családunkkal történt. És a családunknak nehezen, hosszú évek után, de valahogy visszaépült a széttöredezett élete. Zenémben is új tempóval, új ritmikával alakul ki egy új rend a cserepekből.

– Zilahi Csaba interjúja itt hallható –

Kolozsvári Rádió, 2018. március 2.

– az interjú folytatása itt hallható –

Kolozsvári Rádió, 2018. április 6.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés