Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba pódiumműsorával emlékezünk szülőfalujában Ady Endrére

Időpont:  2021. november 20., szombat  10:00 óra
Helyszín:  Adyfalvi református templom, majd a szülőház kertje

Image
ady

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület messzemenően támogatja az Adyfalvi Református Gyülekezet és annak lelkipásztora: Forró Csaba november 20-i Ady-megemlékezéssel  kapcsolatos elképzeléseit.

Szigorúan betartva a világjárvány hazai  egészségügyi intézkedéseit (oltási igazolvány létét, egészségügyi maszk viselését és a személyek közti  ajánlott távolságtartást): 2021. november 20-án, szombaton az elmúlt évtizedekhez hasonlóan Érmindszenten zarándoklók  róhatják le kegyeletüket, emlékezhetnek a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedei magyar költészete, valamint politikai gondolkodása meghatározó, máig ható egyéniségére: az Értől indult és a világ művelődési élete Óceánjáig jutó Ady Endre költőre, publicistára, prózaíróra  –   a Kárpát-medence együtt élő népei testvéri összefogása szükségességét hirdető gondolkodójára.

Alkalmazkodva a világjárvány okozta kényszerhelyzethez szervezik  –   szervezzük meg úgy az idei főhajtást, hogy az az évtizedekig meghatározó – a Kárpát-medence magyar nyelvterülete novemberi országhatárokon is  átívelő, az érdeklődők népes táborát vonzó Érmindszenti zarándoklatai folytatásaként – méltó és értékes programja legyen a szülőföld Ady-kultusza éltetésének. Sőt! Újat és mást is adva: több legyen az eddigieknél !

A megemlékezés nagy része, a védőoltás „felvételét” igazoló bizonylat létének ellenőrzése  miatt viszonylag korlátolt számbeli részvétel mellett zajlódhat le, hiszen a helybeli református templom az egészségügyi  előírások szigorú betartása mellett 60 - 65 személynél több résztvevő befogadására képtelen.

Helyi idő szerint 10:00 órakor  a szülőfaluba beszolgáló Nagy Jácint római katolikus és Forró Csaba református lelkész áhítatával kezdődik a találkozó.

Kettőjüket követően „Az Értől az Óceánig” címmel Marosán Csaba kolozsvári  színművész mutatja be a jelenlevőknek  az erre az  alkalomra összeállított pódium-műsorát.

A vártnál népesebb érdeklődés esetén a szervezők igyekeznek hangosítóval biztosítani, hogy a templomon kívül rekedtek is  figyelemmel kísérhessék az előadóművész  várva várt műsorát.

A templomi programot követően  az  Ady-emlékház udvarán álló szobor előtt (ugyancsak Marosán Csaba előadásában) néhány Ady-költemény elszavalásával, majd  koszorúzással zárul az idei főhajtás. 

E szabadtéri momentumnál elsősorban a maszk viselésére és a távolságtartásra kell ügyelni.

Szeretettel hívja és várja az Ady-rajongókat és érdeklődőket az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közösen Ady szülőfalujának  református és  római katolikus gyülekezete.

    Tervezni lehet a részvételt… 

    E sorokat tekintse mindenki népszerűsíthető toborzónak!  

Sajtóközlemény