ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Nyitott szemmel | Vikingek földjén

Nyitott szemmel – plakát

Bárki látogat Skandináviába, törvényszerűen rácsodálkozik a skandináv népek öntudatába mélyen beépülő viking büszkeség és a messze földön híres északi tolerancia csodálatos összefonódására. Látszólag távol esik egymástól a két valóság nemcsak időben, de habitusban is, a mai Skandináviát azonban sokkal jobban érthetjük, ha figyelembe vesszük, hogy viking őseik nem csak a hullámokat lovagolták, fosztogattak és hadakoztak, de remek kézművesek és kereskedők voltak, nagyszerű városokat alapítottak Európa-szerte, hagyatékuk pedig szervesen beépült Európa kultúrájába. De vajon milyen emberekké szelídültek a jelenkor "vikingjei", milyen társadalmat építenek a 21. században és hogyan működik mostanság a toleranciájuk, amelyet Európa egészéhez hasonlóan komoly kihívás elé állít korunk migrációja?

Nem kívánjuk bemutatni Skandináviát a maga teljességében, hiszen a lehetetlenre vállalkoznánk, ízelítőt mégis kaphatunk dr. Lakatos Artur Loránd történész és Vallasek István fizikus, egyetemi oktató helyszíni szemléiből, akik saját szakmájuk szerint is szemügyre vették Norvégiát vagy Svédországot.

A Vikingek földjén című beszélgetésre 2017. január 19-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című beszélgető sorozatának újabb kiadásán.

A sorozat házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!
 

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés