ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Nyitott szemmel | Részigazságok metszéspontján – migráció magyar szemmel Németországban

nyitott szemmel Rab Iren+Csakvari Daniel 03+-min.png

Ahogy azt már megszokhatta a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című beszélgető estjeinek közönsége, a hatodik évadjához érkező világjáró sorozatunk érzékenyen reagál azokra az emberpróbáló történésekre, jelenségekre, amelyek az egyes beszélgetéseken bemutatásra kerülő régiók jelenét vagy közelmúltját alakítják. Szóvá tettük a különféle diktatúrák hajmeresztő visszásságait, szabadulásának előestéjén állást foglaltunk Tóásó Előd bolíviai koncepciós peréről, bemutattuk, hogyan próbálták fölszámolni különféle természeti katasztrófák következményeit, elemeztük a Közel-Keleten és Ukrajnában zajló véres konfliktusok hátterét. Elérkezett az idő, hogy az európai migrációs válság ellentmondásos története is terítékre kerüljön két olyan vendég szemszögéből, akik bizonyos értelemben "testközleből" tapasztalták annak németországi hullámverését.

Rab Irén bölcsészdoktor, kulturtörténész, a Göttingeni Egyetem volt magyar lektora egyfajta történelmi naplóban feszegeti a kényes kérdéseket, amelyeket Migráció-szürreál című kötetének írása idején még nem volt könnyű megfogalmazni a nyilvánosság előtt, Csákvári Dániel müncheni református lelkész pedig a németországi magyar diaszpóra szemüvegén keresztül, "bevándorlóként" próbál meg reagálni a történetre, amelynek már nem csak tanúi, de szereplői lettünk Európában.

A beszélgető sorozat nyári különkiadására a 8. Kolozsvári Magyar Napok keretében, 2017. augusztus 14-én, hétfőn 15 órakor kerül sor, amelynek keretében bemutatjuk Rab Irén Helyzet van – migráció-szürreál c. könyvét, valamint beszélgető sorozatunk harmadik összefoglaló kötetét, melyet a sorozat házigazdája, Laczkó Vass Róbert jegyez és a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában lát napvilágot.

Szeretettel várunk mindenkit!

A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező Laczkó Vass Róbert.
 

Az esemény Facebook-oldala

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk Facebook-csoportja

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés