Nyitott szemmel: Nagy Sándor kapujában – 12 nap Kaukázus

Kevesen tudják, hogy Góg és Magóg Ady által is megidézett legendája kaukázusi történet, mely részét képezi mind a görög-római, mind a keresztény, mind pedig az iszlám hagyománynak. Josephus Flavius történetírótól tudjuk, hogy a Bibliában és a Koránban egyaránt a romlás erőiként számon tartott Góg és Magóg ivadékai, bizonyos „magogai” nomádok egy összecsapásban a legyőzhetetlennek tartott Nagy Sándor egyik hadvezérét is maguk alá gyűrték, ezért aztán a makedón király egy hatalmas érckaput építtetett a Kaukázusban, hogy a világ végezetéig visszaszorítsa támadásaikat. A mondabeli érckaput hiába keresnénk, az egymásnak feszülő Kelet és Nyugat határvidékén azonban ma is nagy múltú kis népek országai viaskodnak egymással és a környező kultúrákkal, nagyhatalmakkal a fennmaradásért. Vajon hol helyezkedik el Európához képest Örményország és Grúzia az egzotikumok skáláján? Mit jelent a határzár, amikor évtizedekre beépül a hétköznapokba?

A 2015. október 22-én, csütörtökön, 18 órától sorra kerülő Nyitott szemmel beszélgető sorozat negyedik évadjának első meghívottja Kiss Olivér újságíró, a kolozsvári Szabadság c. napilap munkatársa, akivel Kaukázusi tapasztalatain túl többek között arról is szót ejtünk, mitől izgalmas a fapados világjárás és milyen meglepetéseket tartogat a kanapészörfölés.

A Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) sorra kerülő est házigazdája Laczkó Vass Róbert. Mindenkit szeretettel várunk!
 

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1