ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Nyitott szemmel: Atyafiságban a történelemmel

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Nyitott szemmel – plakát

Barcsay Tamás professzor nagymúltú erdélyi főnemesi családok leszármazottja, gróf Bánffy Miklós író, volt magyar külügyminiszter és kultúrpolitikus unokaöccse. Maga is tudós ember lévén összefüggéseiben is érti és a helyén kezeli az erdélyi magyar arisztokrácia – és ezen belül családja – XX. századi hányattatásait. Oxfordi doktori dolgozatát arról a Károlyi Mihályról és kormányáról írta, aki maga is a Barcsay-család távolabbi rokonságába tartozott. A román visszaszolgáltatási törvényeket összes hibájukkal együtt igazságosabbaknak tartja, mint a magyarországi kárpótlást. Ikonikus örökségét, a gyalui várkastélyt inkognitóban a kommunizmus idején is szemmel tartotta, visszaperlése után pedig harapós kutyákkal őriztette, hogy szét ne hordják. Azon arisztokraták közé tartozik, akik a családi vagyon visszaszerzését kötelességüknek tekintik, patinás kastélyaikat viszont a közjó érdekében kívánják hasznosítani akár azon az áron is, hogy megválnak tőle.

A Nyitott szemmel beszélgető sorozat e havi, Atyafiságban a történelemmel c. kiadásának vendége dr. Barcsay Tamás, a torontói Ryerson Egyetem nyugalmazott propagandatörténet professzora lesz, akivel sok egyéb mellett Barcsay Ákos erdélyi fejedelemről és az ő pénzén kinyomtatott első latin betűs román nyelvű kiadványról is szót ejtünk.

A Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2015. április 23-án, csütörtökön, 18 órától sorra kerülő beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit szeretettel várunk!
 

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés