Kalotaszegi varrottasok Bánffyhunyadtól Kolozsvárig

Kolozsvári Rádió, 2024. február 26.

Kézműves est Bánffyhunyadon, a kalotaszegi varróműhely remekeit bemutató kiállítás Kolozsváron

Kalotaszegi Varróműhely

Először szervezett kézműves estet Bánffyhunyadon a Bokréta Egyesület. Könyvbemutatók és kézimunka-kiállítás mellett, ki lehetett próbálni a minták rajzolását (ahogyan ott hívják: az írást) Sinkó Kalló Katalin vezetésével, és megismerhették a Péter Mónika Mária és Péter-Jani Csilla munkája nyomán összeállt, Kalotaszegi vagdalásos mintagyűjtemény című kötetet.

De miért van szükség épp Kalotaszegen hasonló rendezvényre, kézműves estre? – kérdeztük a Bokréta egyesület elnökétől, Kis Lukács Évától. Az interjú itt hallgatható meg.

A következő Kalotaszegi Kézműves Est időpontja április 20-a.

Ami Kalotaszegen még várat magára, Kolozsváron megvalósulni látszik: a Kalotaszegi varróműhely kiállításán Kis Lukács Erzsébet és tanítványainak munkáit mutatják be. Kis Lukács Erzsébet 55 éve kézimunkázik, varrja a kalotaszegi hagyományos írásos, vállfűs és vagdalásos kézimunkákat, illetve népviseletet is készít. 2010-ben szerezte meg a Népi Iparművész címet, hímző szakágban. A kiállítás anyagáról kérdeztük.

A Kalotaszegi varróműhely kiállítását február 28-án este fél hétkor nyitják meg, kalotaszegi táncosok közreműködésével, és március 22-ig tekinthető meg a Republicii (volt Majális) utca 5. szám alatti Györkös Mányi Albert emlékházban.

Összeállította: Rácz Éva