Átadták a Báthory Emlékév 2021 zászlaját a BBTE vezetőségének

Május 25-én 12 órakor a budapesti Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület elnöke, Okos Márton, valamint a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány tiszteletbeli elnöke, Széman Péter adta át a Báthory Emlékév zászlaját a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorának, Daniel Davidnak, valamint rektorhelyetteseinek, Soós Annának és Markó Bálintnak.

Május 25-én kereken 450 éve, hogy somlyói Báthory Istvánt a Gyulafehérvári Országgyűlés Erdély fejedelmévé választotta 1571-ben.

Image
BBTE zászlóátadás
Zászlóátadás
Image
BBTE zászlóátadás

„Mit is üzen nekünk erdélyieknek, vagyis szűkebb hazájának négy és fél évszázad távlatából ez a fejedelemválasztó országgyűlés és Báthory István?” – tette fel a kérdést Okos Márton, a Báthory–Bem H. E. elnöke. – „Először is üzeni az akkorra már többségében protestáns országgyűlés a katolikus Báthoryval, hogy a legalkalmasabbat kell választani. (...) a kicsi Erdély függetlensége érdekében szembe mert szállni a nagyokkal is, és nem a hatalmas német-római császár kegyeit kereste, hanem saját országa érdekeit nézte. Történt mindez három évvel a tordai országgyűlés után és egy évvel a Szent Bertalan éjszakája néven ismert párizsi vallási pogrom előtt.

Továbbá üzeni, hogy bármilyen messze vet a sors és bármilyen jólétben éljünk, a szülőföldről nem szabad megfelejtkezni. Így Báthory István is, már lengyel királyként, szakított időt Rettegett Ivánnal vívott csatái szünetében, hogy egyetemet alapítson Vilno után Kolozsváron, szűkebb szülőföldjén is.”

Image
emlékév

Báthory István díszes címerével ékesített zászló túloldalán Szent László képe látható, aki amellett, hogy Lengyelország szülötte és Magyarorszák királya volt, Erdély védőszentje is – lánya pedig, Piroska, Szent Irene néven az ortodox egyház által tisztelt szent.

 

Források: 

Báthory Emlékév 2021
Báthory István Alapítvány

EMKE