Kiss Jenőt Pro Urbe díjjal tüntették ki

Pro Urbe díjjal tüntették ki Kiss Jenőt, a 30. Szent György Napok keretén belül. Kiss Jenő 2008 és 2013 között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület székelyföldi alelnöke volt, valamint 2005-ben Monoki István díjjal tüntettük ki.

A 30. Szent György Napokat a hétvégén a Krisztus Király római katolikus plébánián szervezték, ahol áldással, díjátadóval és koncerttel ünnepelték a várost és védőszentjét. Dávid György plébános köszöntő beszédében rámutatott: „ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk útjainkat, tudatosabbak legyenek lépteink, a jót és értékeset célozzák elindulásaink”. Az eseményen elhangzott a Szent György Napok himnusza, majd Antal Árpád polgármester megnyitotta „az idei rendkívüli rövid Szent György Napokat”.

„A rendkívüli idők mindannyiunktól rendkívüli helytállást követelnek, de a város védőszentje nincs egyedül az őrhelyén, sokan állnak mellette, akik szüntelenül vigyázzák, tanítják, nevelik, ösztönzik, inspirálják a közösséget. Példaképek, akik előttünk járnak, lámpás emberek, világítótornyok, igazodási pontok” – fogalmazta meg Antal Árpád, aki átadta az idei Pro Urbe díjat Kiss Jenőnek, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatójának, akinek „vigyázó tekintete, tevékeny élete, nevelő, tanító és közösségformáló munkája nélkül mindannyian szegényebbek lennénk”.

Kiss Jenő méltatását utódja, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár mostani igazgatója mondta el, és hangsúlyozta: a díjazott a szakmai kiállás mellett markáns szerepet vállalt a közéletben is, intézmények, szervezetek, kiadványok, szakmai fórumok alapítása, indítása, megerősítése fűződik nevéhez. Neki köszönhető többek között a Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület megalapítása, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület könyvtári szakosztályának létrehozása és a Kolozsvári Heltai Alapítvány kuratóriumának tagjaként meghatározó szerepe volt a könyvtárszakma és az erdélyi magyar közművelődés fellendítésében. Kiss Jenő elmondta, megtisztelő számára a város Pro Urbe díjasai közé tartoznia. 

Az idei díszpolgári cím átadását követően a résztvevők virtuóz és szenvedélyes komolyzene-hangversenyt hallgathattak meg a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum egykori diákjainak előadásában, Szőcs Botond zongorajátékát Péter Ervin fuvolán, Csoma Attila tubán és Grosar Paul trombitán kísérte. 

 Forrás: maszol.ro, 2021. április 26.