Felhívás az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiválján való részvételre

A nemzeti újrakezdés éve alkalmából, emlékezve Gion Nándor író születésének 80., Szeli István író születésének 100., Munk Artúr író születésének 130., Lányi Ernő zeneszerző születésének 160. évfordulójára a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta Önkormányzata közreműködésével, XXV. alkalommal rendezi meg az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, 2021. május 21-e és 23-a között, amelynek idei díszvendége Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg – a fesztivált a 2020-as évben el kellett halasztanunk.

Meghívásos pályázat révén még a 2020-as évben, nyolc a Kárpát-medencében élő fiatal költőt keresett fel a szervezőbizottság a kötelező vers megírására. A beérkező versek közül Verebes Ernő dramaturg, költő és Török Máté verséneklő ajánlása alapján a szervezőbizottság Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeményét választotta kötelező versnek. Megzenésítésre ajánlják még Áfra János: Összeroskad, Marcsák Gergely: Fekete-Tisza, Shrek Tímea: Hidegfüst és Vida Kamilla: Utópia és uzsonna egy kertben, mely a versailles-i kastély kertjének pontos mása költeményeket – mivel a 2020-as évben a rendezvényt elhalasztottuk, így a 2021-es évben ugyanezek a versek felhívásunk tárgyai.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen, ezek közül az egyik Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeménye legyen, kettő versenyszám pedig szabadon választott vers (a versenyzők figyelmébe ajánljuk a mellékletben található fiatal költők alkotásait).

A versenyt 2021. május 21-én a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében a műfaj legkiválóbb képviselőiből álló zsűri előtt rendezzük meg.

Amennyiben a járványhelyzet nem teszi lehetővé, úgy a versenyt online formában tartjuk meg. Ebben az esetben a versenyzőket arra kérjük, hogy videófelvétellel rögzítsék előadásaikat (versenként külön-külön videót készítve) és azt küldjék meg a szervezők részére 2021. május 14-éig. A videókat a zsűri pontozza és így alakul ki a verseny sorrendje. A beküldött videókat elérhetővé tesszük a szervezők youtube-csatornáján, ahol a verseny eredetileg meghirdetett napjától lesznek elérhetők.

Értékes nyeremények várnak a legjobbakra, fellépési lehetőségek és tárgynyeremények!

A verseny fődíjai: 1. díj: 60 000 dinár; 2. díj: 45 000 dinár; 3. díj: 35 000 dinár. A díjakat vásárlási utalvány formájában osztjuk ki. Az első díjazott fellépési lehetőséget kap a fesztivál gálaműsorán, amelynek díszvendége a Kaláka zenekar.

A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), dr. Stifner Gábor rádiós szerkesztő, műsorvezető (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest) és Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg (Magyarkanizsa).

Jelentkezni: 2021. május 5-éig lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org, Felhívások menüpont), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési lap is megtalálható.

A jelentkezési lap itt tölthető ki!

Minden versenyzőről várunk egy jó minőségű fényképet is!

A versenyzők számára szállást és étkezést biztosítanak a szervezők. A versenyt rögzítjük és a hangfelvételeket a későbbiekben a televízió sugározza, illetve elérhetővé tesszük az így készült videókat.

Bővebb információ Baráth Hajnal Annánál (hajnal.anna84@gmail.com) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben Varga Tamásnál (+381/24-816-790, tamas@vmmi.org) kapható.

A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye.

A változtatás jogát a szervezők fenntartjuk!

Forrás: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet