Szili Katalin köszöntője a Dsida–Páskándi–Jakabffy Napokon

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott számos alkalommal volt résztvevője a Muzsnay Árpád szervezte Dsida Jenő, Páskándi Géza és Jakabffy Elemér megemlékezésnek. Sajnos, a járvány sok szempontból keresztülhúzta a terveket, így ez évben köszöntőjét küldte el, melyet a helyszínen Petneházy Attila miniszteri biztos olvasott fel. A beszédet a szerző engedélyével teljes egészében közlünk.

 

Tisztelt Püspök Úr! Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

„Szerettem volna adni,
de nem volt: mit. -
Szerettem volna kapni,
de nem volt: kitől.

Szerettem volna enni,
de üres volt a tányér. -
Szerettem volna menni
de nem volt: hová.

Szerettem volna halni,
de a Halál kitért. -
Szerettem volna élni,
de nem volt: miért.”

A világháború bélyegét viseli a tizenhét éves Dsida Jenő verse, amely nemcsak a felnőtté válás útkereséséről szól, hanem mindarról a nyomorúságról és személyes, össztársadalmi és nemzeti tragédiáról, amely az európai és különösen a magyar közösséget sújtotta a két világháború közötti időszakban. Az 1924-ben íródott vers címe „Ki érti?”. Szívem szerint, azonnal megválaszolnám a kamasz Dsida Jenő költőnek: hogy ha nem is értem, mert egészen nem ismerhetjük a másik ember életének terheit, de jóindulattal megérthetjük mondanivalóját, beleérezhetünk helyzetébe.

Úgy gondolom, hogy a már hagyományosan május közepén, Szatmárban megrendezett Dsida – Páskándi – Jakabffy Napok idei évi üzenete, akár az egymás iránt tanúsított együttérzés és türelem is lehetne, mert bár úgy reméljük, hogy a tavalyi év elszigeteltsége és egészségügyi veszélye múlóban van már, de visszatérésünk a korábbi kerékvágásba, valamint új célok kitűzése még így sem könnyű feladat. Ezért örülök annak, hogy Muzsnay Árpád elnök úr állhatatos és kitartó szervezésének hála 2021-ben sikerült megrendezni ezt az eseményt. Ezúton köszönöm meg Muzsnay elnök úrnak és Önöknek, hogy Dsida Jenő költő, Páskándi Géza író és az idén 140 éve született Jakabffy Elemér politikus, publicista emlékét ápolják és örökségét továbbviszik a térségben. A tavalyi évben egyértelművé vált, hogy a hagyományos kulturális programok nélkülözhetetlenek a magyar-magyar kapcsolatok fenntartásában. Ezért tehát, célunk legyen az, hogy megőrizzük és tovább erősítsük a már meglévő kapcsolatokat, különösen idén a nemzeti újrakezdés évében.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és kívánok Mindannyiuknak jó erőt, egészséget és élményben gazdag Dsida – Páskándi – Jakabffy Napokat.

Budapest, 2021. május 13.

 


Tisztelettel:

Szili Katalin
Miniszterelnöki megbízott Az Országgyűlés volt elnöke

 

(Kép forrása: frissujsag.ro)