Hozzon egy szál virágot! – megemlékezés a majtényi síkon

Hozzon egy szál virágot!

Megemlékezünk a szatmári béke évfordulójáról

A tavasz beköszöntése (remélve, hogy az időjárás is kedvez) művelődési és történelmi emlékeink meglátogatására is lehetőséget teremt.

A mostani hét végén a majtényi sík felkeresése is családi és baráti kirándulások célja lehet. Már évfordulós megemlékezés ürügyén is.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére református áhítat keretében 2021. április 24., szombaton délelőtt 11 órai kezdettel – maradéktalanul betartva a világjárvány indokolta egészségügyi intézkedéseket és előírásokat – a Domahida vasútállomás mögött található kuruc-emlékműnél főhajtással és egy-egy szál virág elhelyezésével emlékezhetik bárki a 345 esztendeje született „Nagyságos fejedelemre”, a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc befejezésének 310. évfordulójára.

310 esztendeje kötötték meg ugyanis a szatmári béke néven ismert szerződést, vetettek véget a Kárpát-medence történetét meghatározó nyolc éves szabadságharcnak. Az egyházi áhítat keretében imát mond Tolnay István nagykárolyi református esperes. Kuruc dalok éneklésével, az obeliszk talapzatára elhelyezett egy-egy szál virágunkkal tiszteleghetünk elődeink emléke előtt.

A járványt követően folytatásra és megújulásra váró családias művelődési eseménnyé nemesülhet az évfordulós főhajtás.

A maszk viselése és a személyek közti távolság tartása kötelező!

 

Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa