Elhunyt Almási István népzenekutató

Az EMKE Nagy István-díjával 2018-ban kitüntetett népzenekutató, folklorista 2021. március 8-án hunyt el Kolozsváron. Nyolcvanhat éves volt.

Almási István 1934. december 8-án született Kolozsváron. Csaknem fél évszázadon át, 1957-től 2004-ig tevékenykedett a Kolozsvári Folklórintézetben (mai nevén a Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma); tudományos kutatóként ő vitte és képviselte – sokszor egymaga – az erdélyi magyar népzenetudomány ügyét.

Nevéhez fűződik az ismeretlenebb, kevéssé kutatott tájegységek népzenéjének feltárása, mint például a Szilágyság vagy az Érmellék, de végzett kutatásokat a Lápos mentén, Aranyosszéken, a Nyárádmentén, a Kis-Küküllő-Maros közén, a Homoród mentén és Háromszéken is.

Az erdélyi magyar népzenekutatás első számú szaktekintélye volt, aki igen nehéz körülmények között a legmagasabb szakmai és erkölcsi igényeket kielégítő tudományos életművet hozott létre – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia, amely saját halottjának tekinti.

emke

A zenetanárok, karnagyok, előadóművészek részére adományozott EMKE Nagy István-díjat 2018-ban kimagasló, az erdélyi népdalkincs felkutatása és közkincsé tétele irányában kifejtett több évtizedes, tudományos, kutatói, oktatói tevékenysége elismeréseképpen nyerte el.

Isten nyugtassa!

 

Forrás: 

MTI
mandiner.hu 
maszol.ro