GYÁSZHÍR – elhunyt Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója

Az EMKE Országos Elnöksége és munkatársai megrendülten értesültek róla, hogy Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal vezetője, „motorja”, életének 70. évében elhunyt.

Huszár László a felvidéki Rétén született, Szencen érettségizett, majd 1989-ben nevelőtanárként végzett a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán, 2008-ban pedig kulturális mediátor diplomát szerzett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, Budapesten. 1977-től tevékenykedett a Csemadok országos, illetve területi szervezerteiben, közművlődési munkásságát az 1990-es változás után teljesítette ki. 2003-tól kezdeményezője volt a Csemadok Művelődési Intézete megalakításának, melynek 2007-től igazgatója, majd 2012-től az ennek jogutódjaként működő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet igazgatta. A felvidéki értéktármozgalom meghatározó személyisége, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal (KKK) egyik alapítója volt. Halálát minden valószínűség szerint a koronavírus-fertőzés következtében fellépő szövődmények okozták.

Kevés határon túli művelődésszervező mondhatja el magáról, hogy ötödfél évtizedet töltött el a magyar közművelődési élet szolgálatában – írja róla Dáné Tibor Kálmán volt EMKE-elnök, a KKK egyik alapítója. Főszervezője volt a Csemadok négy országos rendezvényének (Duna Menti Tavasz, Bíborpiros szép rózsa, Ipolyi Arnold mesemondó verseny, Országos Citeratalálkozó), létrehozta és igazgatta a Felvidéki Magyar Értéktárat, valamint a szlovákiai magyar Népzenei Adattárat. Kezdeményezője volt a Kárpát-medencei magyar művelődési intézetek hálózatépítésének, majd pedig a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal létrehozásának, melynek ügyevezetőjeként jelentős szerepet játszott nemcsak a Felvidék, hanem az egész Kárpát-medence magyar közösségeinek közművelődése érdekében.

Huszár László értékmegőrző, kultúraközvetítő és -teremtő munkásságával fontos, emblematikus, és a közművelők számára követendő személyisége lett a Kárpát-medencei magyar közművelődési életünknek – olvashatjuk róla Széman Péter jelenlegi EMKE-elnök méltatásában. 2015-ben tüntette ki az EMKE Díszoklevéllel a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalt, mellyel nagy mértékben Huszár László munkáját ismerte el.

Nyugodj békében, Laci!

 

 

Fotó: EMKE/SzER, Széles a Duna népzenei találkozó, Kecskemét, 2016.

Forrás:

Széman Péter EMKE-elnök
Dáné Tibor Kálmán korábbi EMKE-elnök
atempo.sk
bumm.sk
dunaszerdahelyi.sk
gomorilap.sk
korkep.sk
ma7.sk
parameter.sk
u
jszo.com