ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Művelődés Estek | A Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban

Művelődés Estek – plakát

A Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös szervezésében zajló sorozat, a Művelődés Estek következő meghívottja Jánó Mihály művészettörténész, aki A Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tart előadást 2017. október 26-án, csütörtökön, 18.30 órától.

Az előadó több olyan falképsorozatot mutat be, amelyeket az 1068-ik évi kerlési ütközet szájhagyománya nyomán festettek meg a 14-ik és 15-ik században. A besenyők, uzok ellen vívott ütközet legendás eleme – Szent László megmenti az elrabolt (elszöktetett) leányt – a középkori magyar művészet egyik legismertebb témájává vált, amelyet falképciklusokban festettek meg a Magyar Királyság egész területén. A kezdetben profán jellegű téma László király szentté avatása (1192) után szakralizálódott, és így átértelmezve vizuális elbeszélés formájában kapott helyet más szentek ábrázolásaival és bibliai témájú falfestményekkel együtt a középkori templomokban. Az előadó rávilágít arra, hogy a legenda képzőművészeti ábrázolásai számtalan olyan ikonográfiai sajátosságot, eddig fel nem ismert képi motívumot tartalmaznak, amelyek más és más értelmezését teszik lehetővé az egyébként azonos szerkezetű képsoroknak. Az előadás egy részének szerkesztett változata megjelent Szent László a lovagkirály. Falképek a székelyföldi templomban címmel a Rubicon folyóirat ez évi 9. számában.

Az Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.) sorra kerülő est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.

Szeretettel várunk mindenkit!
***
A rendezvénysorozat szervezői a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza.

Az esemény Facebook-oldala

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes
www.emke.ro/gyorkos-manyi-albert-emlekhaz-cimlap
www.facebook.com/emkegyorkoshaz
Közönségünk Facebook-csoportja: www.facebook.com/groups/466663906846475

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés